Публикация

65 деца с отказ за лечение в чужбина

65 деца с отказ за лечение в чужбина

Всяко ново заявление за финансиране се придвижва до месец, увери проф. Пилософ


На около 65 деца е отказано лечение в чужбина. Това са 5% от случаите, които са кандидатствали от 21 април до сега, съобщи проф. Владимир Пилософ, директор на Фонда за лечение на деца, пред БНР.

По думите му причините са от различно естество. Откакто той поема поста през пролетта (21 април), след показния арест на предишния ръководител на структурата Павел Александров, са били подготвени 16 заседания. Разгледани са казусите на 1213 деца, приблизително по 75 случая на заседание.

Осигурено е заминаването за чужбина за всички деца, които са имали нужда. Осигурена е и логистика за тяхното пребиваване, допълни проф. Пилософ, като подчерта, че има поне десетина деца, които пребивават в чужбина по няколко месеца до една година.

Директорът на фонда каза още, че е отпуснато подпомагане за лечение в страната за всички деца, за които такова е било поискано.

Той увери, че в момента всички нови заявления се придвижват в рамките на един месец.

"Срокът по новия правилник се спазва и това е проверяемо", подчерта проф. Пилософ.

Той отрече да се стеснява кръгът от заболявания, които досега са били финансирани от фонда.

"Всеки родител може да следи движението на заявлението на своето дете, но това са лични данни" - така директорът на фонда коментира премахването на възможността на сайта на институцията да може да се следи движението на заявленията.

Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и бивш член на Обществения съвет на фонда, заяви пред националното радио, че в момента няма дори списък с експертите на фонда. Тя изтъкна, че липсва публична информация за данни, които по Закона за личните данни не са такива.

Коментари