Публикация

42-годишна жена , в коматозно състояние, вследствие на изкървяла аневризма беше спасена в УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД

Новата техника с която рaзполага УМБАЛ „Св. Анна“ – София позволява пациентите да бъдат лекувани в рамките на златното правило за възстановяване на запушените артерии от три до шест часа, каза д-р Нурфет Алиоски.


42-годишна жена беше спасена l УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД. Жената е транспортирана преди три седмици в Спешното отделение на болницата в коматозно  състояние, вследствие на изкървяла аневризма на предна церебрална артерия, с  хематом и пробив към вентрикулите. След спешно изследване с 3Д-съдов скенер е установена големината на аневризмата, както и нанесените поражения върху мозъка.

Свикан e Kлиничен съветq в състав: доц. Росен Калпачки – невролог, д-р Мариела Василева- Доросиева – образна диагностика и д-р Нурфет Алисоки – ендоваскуларен неврохирург. Взето е решение за ендоваскуларно лечение в спешен порядък,  проведено от екипа на д-р Алиоски.

Аневризмата е запушена с койлове (специални миниатюрни пружинки), които се транспортират чрез микрокатетри през дясна феморална артерия до мозъка. Така, аневризмата е изключена от мозъчното кръвообращение. Жената вече е изписана, предстои й рехабилитация и физиотерапия, но тя ще бъде пълноправен член на обществото,  увери д-р Алиоски.

Новата техника, с която рaзполага  УМБАЛ „Св. Анна“ – София, позволява пациентите да бъдат лекувани в рамките на златното правило за възстановяване на запушените артерии от три до шест часа, каза д-р Нурфет Алиоски:

„Идва пациентът в Спешното отделение и на същия етаж, буквално на няколко метра е новият 64-слайдов скенер и новият ангиограф, които са част от така наречения СТРОУК - център за модерно лечение на мозъчно-съдови заболявания. Тоест, работи се по протокол, който се спазва и в Европа. За пръв път в България, именно в УМБАЛ „Св. Анна“ – София, беше оформено така работещо звено и пациентът колкото по-бързо бъде доведен в такъв специализиран център, толкова повече ще са ползите за неговото лечение“ подчерта д-р Алиоски.

Припомняме, че през есента на миналата година от Министерството на здравеопазването оповестиха намерението си у нас да бъдат изградени осем такива центъра, тъй като България е на водещо място по заболеваемост, инвалидизация и смъртност от мозъчно - съдови заболявания.

 

Коментари