Публикация

Акценти от конференцията „Новости в офталмологията“

Столичното дружество по офталмология, чийто председател е проф. Лъчезар Войнов проведе ежегодната конференция „Новости в офталмологията“ от 02.12. до 04.12.2016г. в гр.Правец.


Проф. Лъчезар Войнов е началник на Клиниката по очни болести във Военномедицинска академия. Той е председател на Столичното дружество по офталмология.

Проф. Войнов, какви бяха основните теми на провелата се между 2 и 4 декември в Правец конференция „Новости в офталмологията“?

Конференцията „Новости в офталмологията“ се организира ежегодно в годините между два офталмологични национални конгреса. Тя се организира от Управителния съвет на Столичното дружество по офталмология. В момента това е най-посещаваното офталмологично мероприятие, с най-висок рейтинг сред колегите. Причината е в участниците, които предлагат много интересни доклади, от различни области на офталмологията.

Тази година имахме и две кръгли маси – за катаракта и за ОСТ-ангиография, на които се обсъдиха доста нови неща. Отделихме цяла сесия на операциите за катаракта. Много време се обсъждаха проблемите на фемтосекундно асистираната лазерна катарактална хирургия. Имаше сесии за глаукома, роговица, увеити и други.

От програмата става ясно, че е имало и лекции за очните заболявания при децата. Какви са основните проблеми, които се обсъдиха там?

Да, по време на конференцията имаше презентации, свързани с лечението на очни заболявания при децата. Представиха се нови моменти от класификацията и лечението на различните стадии на ретинопатия при недоносените. Това е сериозен проблем, защото недоносените деца често развиват това заболяване, а броят на такива раждания се увеличава в последните години. Трябва да се знае, че появата на заболяването се обуславя от степента на незрялост на тъканите.

Какви бяха новостите по отношение на лечението на заболявания, като катаракта и глаукома при възрастните?

За втори път тази година се проведе  wet lab на фирма Alcon, където млади лекари се обучаваха да оперират катаракта под ръководството  на опитни офталмолози. Това беше направено не на свински, а на силиконови очи, което създаде още по-добри условия за работа. На разкритите две работни места колегите работеха на едни от най-добрите операционни микроскопи и факомашини. Тук трябва да отбележа, че в нашата клиника във ВМА има един постоянно действащ wet lab на свински очи, от който могат да се възползват всички желаещи по съответния ред.

По-горе вече отбелязах и възможностите на фемтолазера в хирургията на катарактата – една технология, която постепенно навлиза със своите плюсове и минуси.

В сесията по глаукома с която бе открита Конференцията също се наблегна на някои нови моменти в диагностиката и лечението на това изключително сериозно и трудно за лечение заболяване – ОСТ диагностика и други.

В сесията по увеити имахме гост от Германия – проф. Тюро от Университетската клиника в Мюнхен,  който изнесе почти едночасова лекция по съвременна диагностика и лечение на увеитите.

Имаше няколко фирмени симпозиума, на които бяха представени някои нови неща по лечението на общи заболявания. Генералният ни спонсор Bayer беше предоставил две работни места за виртуален модел на използване на техен медикамент. Става въпрос за специфично антитяло с много сериозен резултат при лечението на влажна форма на макулна дегенерация – заболяване, което е на трето място като причина  за слепота. Фирмата направи и един wet lab за въвеждане на този препарат в окото, като манипулацията се правеше върху свински очи. В този модул имаше над 100 участници.

От думите Ви става ясно, че по време на конференцията е отелено много внимание на обучението на младите лекари? Имаше ли специални модули за тях и на каква тема?

Тази година продължихме традицията да има специален модул, преди официалното откриване на конференцията. Той беше за специализанти, а темата беше „Диабет и око“. Поканихме за лектори проф. Боянов от ендокринологията на Александровска болница и наши водещи офталмолози. Те представиха подробни лекции за различни проблеми на тази патология.

Преди началото на конгреса от дружеството имахме също така среща със специализанти, които участват в една инициатива, заедно с пациентски организации. Тя е за профилактични прегледи, които тази година бяха в Югозападна България – селата около Белица, Добринище, Разложките села и др. Една фирма предостави на хората безплатни очила. В резултат имаше много желаещи за преглед и натоварването на колегите беше много голямо. Специализантите направиха отчет пред нашето дружество и ние им  благодарихме за свършената работа.

По време на конгреса уведомихме участниците и за друга наша инициатива, за която потърсихме съдействие от началниците на столичните клиники. В момента водим преговори със Столична община, за прегледи на учениците началния курс  в няколко училища в София, защото по наши данни голяма част от децата не са водени на очен лекар. Искаме да направим така, че всички, които имат желание, да бъдат прегледани и при нужда насочени за корекция или лечение.

За първи път тази година имаше и модул за медицински сестри. Въпросът беше да им се проведе обучителен курс за уеднаквяване на поведението и споделяне на опит. Целта беше да се облекчи работата на нашите колеги – медицинските сестри.

Какво беше международното участие на форума?

Международното участие на такива конференции винаги има значение, но искам да отбележа, че ние в България имаме голям брой добри лекари, които не отстъпват по нищо на чуждестранните специалисти. На конгреса присъстваха няколко чуждестранни лектори. Имахме гости от Германия, от Турция, от САЩ. 

Коментари