Публикация

Безсънието влошава състоянието на хората с астма

Повече от една трета от пациентите с астма страдат и от лош сън


Безсънието е често срещан проблем при хора с астма, като  прави по-труден контролът върху астматичните пристъпи и други здравословни проблеми, установи ново проучване на екип от Университета на Питсбърг, САЩ.

Изследователите установили, че

37% от хората с астма страдат и от сериозно безсъние

От друга страна, при  пациенти с безсъние белите дробове имат по-лоши функции, те са с по-голямо тегло и по-ниски доходи в сравнение с хората, които имат добър сън, показват данните.   

Установено е също така, че безсънието има връзка с по-ниското качество на живот, което е характерно за болните от астма. При хора с астма и безсъние много по-често се диагностицират депресия и симптоми на тревожни разстройства. Съответно, такива пациенти се нуждаят от по-интензивно лечение.

Данните бяха публикувано в сп. Chest.

Макар че изследването не е имало за цел да доказва причинно-следствена връзка, учените подчертават, че данните ясно показват, че безсънието се отразява на хората с астма. Екипът обобщава, че

трябва да се мисли за лечение на безсънието при пациенти, страдащи от астма

"Резултатите ни показват, че лошият сън може да се дължи не само на нощните събуждания, свързани с астматичните симптоми, но може да означава и съпътстващо безсъние“,

коментира ръководителката на изследването Фейт Люстер, която е асистент в Училището за медицински сестри в Университета на Питсбърг. Според нея яваващото се паралелно безсъние влияе много негативно на астмата и оттам на качеството на живот и нуждата от здравни грижи.  

Авторите подчертават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се научи повече за връзката между безсънието и контрола на астата.

Източник: Health24

Коментари