Публикация

Лекари и аптеки ще обслужват хората от Хитрино без документи

Лекари и аптеки ще обслужват хората от Хитрино без документи

Четирима от пострадалите при взрива продължават да са с опасност за живота


Общопрактикуващите лекари в населените места около Хитрино ще преглеждат пациенти от евакуираното село, а аптеките ще продават медикаменти по здравна каса, като няма да се изискват съответните документи.

 

 

Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов пред журналисти.

В шуменското село Хитрино на 10 декември се взриви влакова композиция с цистерни. При инцидента загинаха 7 души, а 29 бяха тежко ранени. Над 1000 души бяха евакуирани.

Създадена е такава организация, че личните лекари в околните населени места на Хитрино да приемат всеки един от жителите на това село без нуждата от каквато и да било формализирана документация. Аптеките ще доставят на пациентите лекарствата, които те вземат, без да е необходимо те да носят нужното количество документи в едно нормално време, т.е. рецептурна книжка и други документи, които или са безвъзвратно загубени, или са в евакуираното село“, каза д-р Москов.

Във Варна той проведе работна среща с ръководствата на Военноморската болница и на „Св. Марина“, където са настанени най-тежко пострадалите от взрива, както и на Спешния център и Центъра по трансфузионна хематология.

Министърът обяви, че пациентите са стабилизирани, но все още има риск за живота им.

И двамата пациенти, които се намират в интензивната клиника на университетската болница, са в стабилизирано, но продължаващо тежко общо състояние. Едната пациентка днес е екстубирана и е в съзнание. Има опасност за живота им“, каза министърът в оставка. 

От настанените във Военноморската болница двама пациенти са стабилизирани, но продължават да са в тежко състояние, със сериозна степен на изгаряния, със съчетана травма, с увреждане на дихателните пътища от инхалирани токсични и горещи газове. 

На другите трима пациенти състоянието постепенно се подобрява и мнението и на ръководството на болницата, и на завеждащия реанимация е, че днес те могат да бъдат изписани от реанимация и да бъде продължено лечението им в съответните отделения по изгаряния най-вече“, уточни д-р Москов.

Той е категоричен, че цялата здравна система – спешна помощ, болници, кръвен център, е реагирала адекватно на ситуацията. 

Професионална, точна, прецизна и всеотдайна работа. Нашата система успя да отговори по адекватен начин на фона на това трагично събитие. Хората могат да разчитат при, не дай Боже, всяко едно такова тежко състояние“, подчерта министър Москов.

Здравният министър каза и че са извлечени съответните поуки за подобряване на определени сегменти от организацията, за да може в бъдеще системата отново и дори още по-бързо да може да реагира.

Той благодари на тези, които бързо са се отзовали и са дарили кръв.

Искам да кажа „Дълбок поклон“ на стотиците хора, които се явиха да дарят кръв – само във варненския център те са над 200 души. Това показва, че обществото може да бъде солидарно и да действа общо при една такава трагедия“, допълни д-р Москов.

Коментари