Публикация

Здравен журналист стана „Човек на годината“

Българският хелзинкски комитет връчи за девети път наградите си за принос към човешките права


снимка: БХК

Надежда Цекулова беше отличена с голямата награда „Човек на годината 2016“ на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени за девети път вчера, 12 декември, на церемония в София.

Надежда Цекулова е дългогодишен журналист в БНР с ресор „Здравеопазване“ и вече бивш член на Обществения съвет на Център „Фонд за лечение на деца в чужбина“. След смяната на ръководството на фонда през април тя помогна на семействата, които срещаха трудности при комуникацията и работата с институцията. През 2016 г. организира и няколко граждански протеста пред Министерството на здравеопазването, за да алармира гражданите и институциите за нередностите в работата на фонда.

Нейните журналистически материали се изправят срещу съсипването на може би единствената работеща структура в детското здравеопазване, последна надежда за много родители и деца, и са не просто една хроника на разрухата, а активен отпор на стремежа на управляващите да премахнат контролиращата и задължаващата към прозрачност роля на гражданите в Обществения съвет на фонда, както и в цялата система на здравеопазването“, каза Красимир Кънев, председател на журито на наградите “Човек на годината 2016”.

Бяха определени и две подгласни, както и шест специални награди.

Калин Калпакчиев и Мерал Фаик бяха отличени с двете равностойни втори награди. Боян Петров, Андрей Ковачев, Лилия Макавеева, Стана Илиев, Теодор Спасов, Акушерски кабинет „Зебра” и Милена Илиева-Момчилова са другите, отличени в годишните награди на БХК. Те бяха връчени по случай честването на Международния ден на правата на човека.

Коментари