Публикация

EMA преразглежда медикаменти за инжекционно приложение при алергия

EMA преразглежда медикаменти за инжекционно приложение при алергия

Ще се проучат рисковете при приложение на някои метилпреднизолон съдържащи продукти при пациенти, алергични към белтъка на кравето мляко


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна преразглеждане на някои лекарства за инжекционно приложение при лечение на тежки, бързо развиващи се (остри) алергични реакции. 

Обхванатите от този преглед лекарства имат кортикостероида метилпреднизолон като активна съставка. Те съдържат също като допълнителна съставка (помощно вещество) и лактоза (млечна захар), която може да съдържа следи от белтъка на кравето мляко. Това би могло да окаже влияние на лечението на острите реакции при малък брой силно чувствителни пациенти, алергични към тези протеини (белтъци).

В тези случаи реакцията към лекарството може да бъде объркана с влошаване на първоначалното състояние на пациента и така да се стигне до приложение на допълнителни дози от същото лекарство.

Алергията към белтъка на кравето мляко засяга малък процент от населението (около 2 до 50 на 1000 души) и не трябва да се бърка с непоносимост към лактоза, която е съвсем отделно заболяване.

Повече информация - в прикачените файлове.

Прикачени файлове

Лактоза-пациенти.pdf
Лактоза-медицински специалисти.pdf

Коментари