Публикация

До средата на март ще знаем реалната цена на клиничните пътеки


Реалното остойностяване на клиничните пътеки почти е приключило. В края на този месец или в средата на март вече ще е ясно с колко са недофинансирани.

Това каза д-р Лъчезар Иванов, председател на Комисията по здравеопазване, по време на кръгла маса за добрите европейски практики в болничната помощ.

По думите му, пирамидата на финансиране на здравеопазването у нас е обърната, като в  болничния сектор се изразходват в пъти повече средства, отколкото в извънболничната помощ.

Д-р Иванов прогнозира, че след реалното остойностяване ще се окаже, че недостигът в здравеопазването ще е много по-голям от 2 млрд. лева.

Проф. Цекомир Воденичаров от Медицинския университет в София съобщи, че за последните 20 години в страните от ЕС разходите в болничния сектор са намалели от 55% до 30-35 на сто. У нас обаче не е така.

В Националната здравноосигурителна каса преобладават разходите за болнична помощ, съобщи д-р Ивайло Ваклинов от НЗОК и подчерта, че системата има нужда от промяна на механизма на финансиране, тъй като сега средствата не се изразходват ефективно.

 

Коментари