Публикация

Болници съдят НЗОК за некоректно разпределяне на надсъбрани от здравни вноски пари

Според болниците Надзорният съвет на НЗОК няма право да дава парите само за лекарства, след като има неразплатена надлимитна дейност.


Болници са завели дело срещу НЗОК в софийския Административен съд. Това стана ясно днес по време на пресконференция на Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Българския лекарски съюз и Центъра за защита на правата в здравеопазването. Жалбата е по повод решение на Надзорния съвет на здравната каса, с което се дават близо 50 млн. лв. за лекарства. Парите са надсъбрани от здравни вноски.

Председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров коментира, че подобно действие на надзора нагнетява напрежението в сектора. Той напомни, че повечето болници в страната имат неразплатена надлимитна дейност от касата за милиони левове, като една не малка част от нея е за спешен прием. По думите му, не е редно при това положение центърът на здравната система се измества към лекарствената политика.

Председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев каза, че жалбата в съда е подадена от 14 лечебни заведения от София и Пловдив. Той уточни, че и други болници са изявили желание да се включат в делото, като част от тях са общински.

Действията на лечебните заведения срещу касата се подкрепят от Българския лекарски съюз. Това стана ясно от думите на председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Той уточни, че БЛС ще подкрепи подобни начинания на своите членове, когато става въпрос за нарушения на законодателството и морално-етичните норми от страна на институциите. Според него не е редно НС на НЗОК да взима подобни решения, когато за 2015 г. има неразплатена надлимитна дейност на болниците за около 51 млн. лв., от които повече от половината е за оказване на помощ на спешни пациенти. По думите му, лекарите не са против това да се дават пари за лекарства, но не може да приеме да се обръща специално внимание на този сектор за сметка на болниците. Д-р Грозев заяви, че БЛС възнамерява да заведе дело срещу касата, в което да се настоява за изплащане на дължимите на лечебните заведения суми.

Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров заяви, че Надзорният съвет няма право да разпределя по подобен начин парите от надсъбрани здравни вноски. Той каза, че след като има такава сума, е необходимо от надзора да уведомят всички заинтересовани страни и да поиска техните становища. След като ги получи, да ги разгледа на свое заседание и след това да излезе с мотивирано решение за начина, по който са разпределени средствата. По думите му, нищо от изброеното не е спазено от надозрниците. „В закона е написано, че може да се плати надлимитната дейност. В началото на годината Надзорния съвет на НЗОК прие правила, който гласят следното – ако имаш извършена и отчетена надлимитна дейност в РЗОК се извършва проверка дали има останали пари за месеца. Ако има, тя се изплаща. Ако няма, се проверява дали има в НЗОК и ако там има, се изплаща. Ако и в НЗОК няма останали пари, не се изплаща. Тези 50 млн. лв., които пристигат от надсъбрани здравноосигурителни вноски всъщност са пари, които ги има. Ако извършват от касата тази проверка по техните правила, ще се окаже, че имат в наличност 50 млн. лв., а пък те имат да плащат на болниците. Би трябвало, следвайки собствените с правила, да ги изплатят. Те обаче не правят това, а взимат решение да ги платят за лекарства, а това не го и обосновават“, отбеляза той. Д-р Кацаров добави, че в жалбата на болниците се иска съдът да спре действието на решението на НЗОК.

Коментари