Публикация

Зика, вендузи и опиати – най-търсените медицински теми онлайн за 2016 г.

Зика, вендузи и опиати – най-търсените медицински теми онлайн за 2016 г.

Страничните ефекти от медикаменти и непознати хранителни добавки също са сред търсените в мрежата


Вирусът зика изненада всички през 2016 г. и накара хората да търсят повече информация онлайн за симптоми и превенция. Смъртта на певеца Принс от свръхдоза обезболяващи също възбуди интереса на потребителите и подтикна към търсене на информация за опиати. Други пък търсеха още данни за страничните ефекти от широкоразпространени медикаменти. В топ класацията на медицинските теми влязоха и вендузите – отпускаща процедура, която стана хит покрай американския плувец Майкъл Фелпс на олимпиадата в Рио де Жанейро. 
Ето и класация на най-търсените медицински теми и тенденции в сайта WebMD за 2016 г. 

Вирусът зика 
През 2016 г. търсенията на теми, свързани със зика в WebMD, са скочили с 433 %. Има основания за подобен огромен интерес. Зика привлече световното внимание по драматичен начин. Публикувани фотографии показваха бебета, родени с анормално малки глави – състояние, известно като микроцефалия. 
“Никога до този момент в историята не се бяхме изправяли пред ситуация, в която едно ухапване от комар може да доведе до такава унищожителна малформация“, коментира директорът на Центровете за контрол и превенция на болести в САЩ Том Фриден през април т.г.
С напредването на годината стана ясно, че освен микроцефалия, зика може да причини и други увреждания при бебетата - на мозъка, зрението и слуха. Може да навреди и на възрастни хора. С инфекции от вируса се свързват редица смъртни случаи при възрастни, Потвърдено бе, че при няколко случая вирусът е отключил парализизиращия синдром на Гилен-Баре и е причинил подуване на мозъка. С разпространението на вируса стана ясно, че комарите не са единствените преносители, а вирусът може да се предава и по полов път. 
Лекарства за киселини в стомаха и съпътстващ риск
Нови изследвания т.г. свързаха инхибиторите на протонната бомба – медикаменти за киселини в стомаха и за киселинен рефлукс, с увеличен риск да се развие деменция при по-възрастните пациенти. Това увеличи
търсенето на информация за тези широкоразпространени лекарства и техните странични ефекти. Търсенето на термините PPI  и деменция на сайта скочи с  57 процента.

Вендузи
Лилавите кръгове по раменете на американския олимпийски шампион по плуване Майкъл Фелпс на летните игри в Рио де Жанейро привлякоха вниманието към слагането на вендузи, известно като cupping.  Горещи стъклени чашки се слагат по тялото и образуват вакуум, който всмуква кожата. Процедурата, прилагана от векове в традиционната китайска медицина, е много популярна в момента сред атлетите. Смята се, че тя подобрява гъвкавостта и обхвата на движенията. Терапевтите също така смятат, че подобрява кръвообращението. През 2016-а търсенето за процедурата cupping скочи със 136%. 

Свръхдоза опиоиди
Търсенията на термина опиоид (синтетичен опиат) от потребителите скочиха с 228% през тази година. Това стана, след като властите в САЩ обявиха, че певецът Принс е починал от прекалено висока доза болкоуспокояващо. Принс бе намерен мъртъв в дома си през април.
Подобен скок в търсенето имаше и след като Белият дом обяви пакет от нови инициативи, насочени към разширяване на лечението на зависимостта от  лекарствени препарати. 

Изтегляне на храни
Една от горещите теми тази година бяха заразените или опасни храни. Търсенията за храни, изтеглени от пазара, скочиха с  236% през 2016 г. в сравнение с предната година. 

Кратом
Новината, че американската Агенция аз храните и лекарствата се готви да забрани продажбата на листата на тропическото дърво кратом, привлече интереса към него и търсенията скочиха със 119% от 2015 до 2016 г. Дали това е полезна хранителна добавка или опасен опиат? Горчивите листа на растението се използват за облекчаване на болката и ограничаване на зависимостта от наркотици. Употребата на кратом обаче се свързва с поне 15 смъртни случая в САЩ през последните 2 години. Учените призовават американската Администрация за борба с наркотиците да им даде 1 година, за да имат възможност да изучат свъйствата на кратом, преди да го вкара в забранителен списък. 

Източник: WebMD

Коментари