Публикация

Доктор Михаил Марзянов- Грипът и инфекциозните болести могат да увредят сериозно сърцето

"Профилактиката на грипа е много важна. Но ако вече е започнала острата вирусна инфекция - тя трябва да се излекува. В никакъв случай не се самолекувайте"


Наскоро медийното пространство бе развълнувано от новината за  момче, на което  бе присадено изкуствено сърце, поради  крайна степен на сърдечна недостатъчност. 
От разговорите за операцията и втория шанс за живот, информацията за причината за това тежко болестно състояние остана някак встрани.
А  причината е ангина, гнойна ангина, лекувана с три антибиотика и недолекувана. Банално заболяване, което е смъртоносно увреждащо, ако терапията е неадекватна и  не се проведе навреме.
В началото на студената вълна, която носи със себе си грипни вируси и инфекции е важно да говорим за това- казва д-р Михаил Марзянов, инвазивен кардиолог в Сити Клиник.  Важно, защото много хора се самолекуват, а усложненията при деца и подрастващи, говори за това, че родителите  не се обръщат към лекар, а ги лекуват сами. 
Едно от опасните заболявания на сърцето, срещано най-често като усложнение след прекаран  грип, пневмония, ангина, скарлатина  е възпалението на сърдечния мускул (миокардит), което може да бъде остро и хронично.
Острият миокардит протича различно, в зависимост от степента на увреждане. Болните се оплакват от болки или тежест в областта на сърцето, имат сърцебиене, задух, особено при движение. Пулсът им е непостоянен, учестен или бавен,  понякога сърцето „прескача". Ако болестта е напреднала, болният е отпаднал, блед, кожата на лицето е сивкава. Често температурата е повишена,  появяват се отоци по краката.
Острият миокардит е сериозно и тежко заболяване със сравнително голяма смъртност, което може да премине в хронична форма. Често настъпват тежка аритмия и признаци на гръдна жаба.
Възпалението на сърдечната торбичка (перикардит) най-често се съчетава с възпаление на останалите части на сърдечната стена- подчертава д-р Марзянов.
През зимният сезон около 10 % от хората, прекарали грипна инфекция,  развиват перикардит, като от тях 10% само търсят медицинска помощ. Най- често той търпи обратно развитие спонтанно. Понякога се налага специфично лечение
 Случва се във всички възрасти. 
Перикардът е тънка мембрана от няколко слоя и държи сърцето в съответното положение в гърдите, едновременно с това го предпазва от инфекции и тумори, които могат да се разпространят от други органи, близо до него. Перикардът също така пречи на сърцето да се разширява прекалено много.

Първият симптом е внезапно настъпила и усилваща се болка в сърдечната област,която постепенно може да се разпространява към шията, гърба или към лявата ръка. По-силно се усеща при вдишване, кашляне, преглъщане. Характерно е, че се усилва в легнало положение.Също така може да се наблюдава задух, повишена температура, изпотяване, липса на апетит и като резултат – обща отпадналост. 

"Профилактиката на грипа е много важна. Но ако вече е започнала острата вирусна инфекция - тя трябва да се излекува. В никакъв случай не се самолекувайте", подчертава инвазивният кардиолог.
Описвам признаците на тези тежки сърдечни болести,  не за да плаша аудиторията, а за да могат хората, които след грип имат подобни оплаквания, да реагират адекватно и предприемат необходимите мерки - съветва д-р Марзянов. А те са –незабавна консултация с кардиолог и лечение.

Коментари