Публикация

Учени: Мазни храни като сирене, масло и пържоли свалят теглото

Учени: Мазни храни като сирене, масло и пържоли свалят теглото

Трябва да се спрат диетите с храни, богати на въглехидрати. Пълнеем не от мазнините, а от захарта, установява ново проучване


Яжте мазни храни, за да отслабнете. Не се пълнее от мазнините, а от захарта. Това са основните изводи на изследване, проведено от учени от Университета на Ирландия, съобщава електронното издание Science world report. 

Изследователите проучили каква е ролята на въглехидратите и на мазнините при натрупването на наднормено тегло и свързаните с него сърдечни проблеми. За целта били изследвани група мъже на средна възраст. Получените резултати показват, че хранителен режим, богат на естествени мазнини и беден на въглехидрати, в действителност помага за сваляне на теглото и за превенция на свързаните с него здравословни проблеми. 

Учените установили, че групата мъже, които консумирали храни, богати на мазнини и бедни на въглехидрати, свалили килограми, имали по-ниски кръвно налягане и нива на глюкоза. При тях била по-малка и опасността да развият диабет и сърдечносъдови заболявания. 
Данните от изследването бяха публикувани в сп. American Journal of Clinical Nutrition. Изводите поставят под съмнение сегашните общоприети съвети за намаляване на теглото, които препоръчват избягване на мазнините и набавяне на дневните енергийни нужди главно от въглехидрати. 

„Спешно трябва да преобърнем сегашните диетични напътствия. Хората не трябва да наблягат на храни, богати на въглехидрати, както бяха съветвани през последното десетилетие“, коментира проф. Шериф Султан, специалист по кардиология в Университета на Ирландия.

Вместо това, нашият хранителен режим трябва да се базира главно на висококачествени и богати на мазнини храни. Това ще предотврати надигащата се епидемия от диабет тип 2 и ще обърне обратно тенденцията, според която сега все повече хора страдат от сърдечни заболявания, свързани с теглото, обяснява специалистът.

Диабетът и сърдечносъдовите проблеми са двете най-смъртоносни заболявания, които засягат голяма част от световното население. И двете болести са свързани с теглото и сприема на въглехидрати и рафинирана захар. Диета, богата на мазнини и бедна на въглехидрати, на практика може да предотврати 2-те болести, смята Шериф Султан. 

В изследването изрично се подчертава, че става въпрос само за естествени източници на мазнини като сирене, червено месо и масло, които са били давани на участниците в проучването.  Екипът предупреждава, че данните не могат да бъдат приложени при консумация на преработени мазнини и рафинирани захари като маргарин и трансмазнини, които се срещат в преработените храни.  

Източник: Science world report. 

Коментари