Публикация

Започнаха преговорите за нов Национален рамков договор

Започнаха преговорите за нов Национален рамков договор

Очаква се те да приключат в края на януари 


Експерти на Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса са започнали преговори за нов Национален рамков договор (НРД) за 2017 г. Очаква се те да бъдат финализирани към края на януари, информира Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

След последните промени в Закона за здравното осигуряване, НРД влиза в сила от 1 април на годината, за която е подписан. 

„В момента има лек правен хаос, заради това, че НРД 2016 не беше подписан. По закон трябва да е в сила НРД 2015 и той не е отменен. Законът дава право в тези случаи на здравната каса да допълни действащия НРД 2015, ако има влезли в сила изменения на нормативната уредба. Касата обаче издаде изцяло нов, „служебен” НРД. Така в момента има два действащи нормативни акта – НРД 2015 и служебен НРД, част от текстовете на които се повтарят, а други са различни“, пояснява организацията

„Служебният“ рамков договор беше обжалван от лекарския съюз пред Върховния административен съд, но магистратите решиха да го оставят в сила.

Интригата около новия Национален рамков договор за 2017 г. е в това как двете страни ще се споразумеят за контрола на касата и пръстовите отпечатъци. Последните станаха причина да не се подпише НРД 2016, а ВАС ги отмени, но решението още не е влязло в сила, отбелязва ЦЗПЗ.

Ако съдът не се произнесе окончателно до края на март, то Българският лекарски съюз отново ще бъде изправен пред дилемата дали да подписва НРД с пръстовите отпечатъци. С интерес се очаква развитието на преговорите и по отношение на първичната извънболнична помощ, предвид напрегнатите напоследък отношения между лекарския съюз и организацията на общопрактикуващите лекари.

Центърът за защита правата в здравеопазването коментира, че вероятно за изхода на преговорите ще изиграе значение и това дали ще има нов министър на здравеопазването. БЛС вече изрази недоверие към досегашния и дори организира национален протест срещу него. 

На тази почва, смяната на д-р Москов с някой друг може да улесни подписването на новия рамков договор. Освен това избирането на нов министър може да бъде последвано от избор на нови заместник-министри и съответно на нови членове на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на държавата, което също би изиграло роля в преговорния процес. Предстои да разберем, допълва организацията.

Коментари