Публикация

Наредбата за психотестовете на учителите ще бъде преработена

Наредбата за психотестовете на учителите ще бъде преработена

Тя беше посрещната с неодобрение от гилдия и синдикати


Министерството на oбразованието е решило да подложи на редакция наредба на здравното министерство, задължаваща учителите да се явяват всяка година на психопрегледи, която беше посрещната с голямо неодобрение от синдикатите и гилдията.

До края на месеца работна група от МОН, Министерството на здравеопазването и социалните партньори ще подготвят промени в документа, „ще се прецизират текстовете, свързани с установяване на заболяванията, които застрашават здравето и живота на децата и учениците“. 

От образователното министерство не уточняват кои текстове от наредбата ще бъдат коригирани. Отбелязват, че решението е на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование след обсъждане с представители на МЗ, в отговор на недоволството сред учителското съсловие.

Въпросната наредба беше съгласувана и с МОН и публикувана в „Държавен вестник“ преди малко повече от месец.

В нея са посочени 9 болести и отклонения, с които не бива да са учителите - шизофрения, разстройства на настроението, епилепсия, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, педофилия, персисиращи налудни разстройства, туберкулоза и деменция. 

Според синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ текстът дискриминира учителите по професионален признак и им вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед, „на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и други“. Оттам поискаха оставката на здравния министър, ако изискването не бъде отменено. 

Коментари