Публикация

Вече е задължително върху етикетите на храните да се изписват калориите

Вече е задължително върху етикетите на храните да се изписват калориите

Трябва да се обявяват и количеството мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол


Производителите на хранителни продукти вече ще са длъжни да изписват върху етикетите им точно колко калории съдържат те. 

Българската агенция по безопасност на храните информира, че от вчера, 14 декември, е влязла в сила последната част от Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите.

Хранителните стойности трябва да бъдат изразени в килоджаули и килокалории (kJ/kcal). Задължително на етикета се обявяват и количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.

Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали. 

Данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява. Когато такова подравняване е невъзможно, обявяването се представя в линейна форма. 

Хранителната стойност се декларира в грамове за 100 г или в 100 мл храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 г или 100 мл.

Храните, които са произведени преди 14 декември 2016 г., могат да бъдат реализирани, ако са в срок на годност, допълват от БАБХ.

Коментари