Публикация

Преглеждат гръбнака на ученици от 6 училища в София

Преглеждат гръбнака на ученици от 6 училища в София

Старт на кампанията „Защото здравето има значение“


Източник: www.noviteroditeli.bg

Всеки четвърти ученик у нас има някакъв проблем в стойката – едното рамо стои по-ниско от друготото, главата е изтеглена неестествено напред, раменете са превити. Ако тези промени не се установят навреме, гръбнакът трайно се изкривява с всички последици от това.
Преди години училищните лекари редовно преглеждаха децата за гръбначни изкривявания. Сега това остава отговорност на родителите.

За да насочат вниманието към проблема, екип лекари от Американска клиника за гръбначни изкривявания и сдружение „Спорт, превенция и здраве“ със съдействие на Столична община започват и безплатни профилактични прегледи на ученици от четвърти клас в 6 столични училища като част от кампанията „Защото здравето има значение“.

„Стойката на детето издава проблеми с гръбначния стълб. Няма болка или какъвто и да е тревожен признак, който да алармира родителите. С напредване на възрастта обаче проблемът се задълбоча и трябва навреме да се вземат мерки, за да се предотврати по-нататъшно увреждане. При прегледа на децата ще гледаме позицията на главата, раменете, таза и крака“ , обясни д-р Марк Бери от Американска клиника за гръбначни, който ще провежда прегледите.

Децата от 3-4-годишна възраст стоят с таблет, телефон или компютър в скута, прегърбени напред, за да гледат отблизо в екрана. След това сядат извити напред и на чина. А заради гравитацията, неправилната поза вреди на гръбначния стълб.
Човешката глава тежи 4 кг. И всяко изместване на центъра на тежестта се отразява и натоварва гръбнака. Мускулите са под постоянно напрежение и са много по-натоварени. 

"Неправилното разпределение на тежестта върху дисковете на гръбнака и мускулите води до възпаление и болки. Важно е също да се провери дали стъпалата на детето сочат напред или навътре както и да се прегледа сводът на стъпалата им", обясни д-р Бери.
Според специалистите колкото по-рано тези отклонения се установят, толкова по-лесно могат да се коригират.

Прегледите на учениците  започват с четвъртокласниците от 22-ро СУ „Г.С. Раковски“ , 55-то СУ „П. Каравелов“, частните училища „Свети Георги“ и „ДРИТА“. Те се извършват след писмено съгласие на родителите. Всеки от тях ще има достъп до резултатите от прегледа на сайта www.za-zdraveto.com, в който ще влиза с лична парола.

Коментари