Публикация

Не превръщайте децата си в пасивни пушачи - създавате агресори

Учените алармират за пореден път, сочейки данни от поредното изследване за вредата от пасивното пушене


Пасивното пушене прави децата агресивни - до този извод стигнаха изследователи от университета в Монреал. Те анализирали данните на 1035 момчета и момичета, родени между 1997 и 1998 г. Основополагаща информация, дадена от родителите, е дали някой от тях е пушил вкъщи, когато децата са били между 1,5- и 7,5-годиш. Проучването за успеваемостта на същите деца и поведенческите им проблеми било проведено, когато те били вече на 12-годишна възраст.

Пасивното пушене е особено вредно за децата
Пасивното пушене прави децата агресивни

Учените констатирали, че пасивното пушене е увеличило риска от проблеми с поведението и успеваемостта на децата. Според учените цигареният дим нарушава процесите на развитие в областите на мозъка, свързани с поведението, емоциите и когнитивните функции.

Децата, които са били подложени на цигарен дим в ранните си години, са склонни към асоциално поведение и агресия - категорични са изследователите.  Пасивното пушене води и до трудности в обучението и често ги изключват от училище. Изследователите, за пореден път, алармират родителите, че не бива да подценяват вредите, които нанася цигареният дим върху техните деца. Често те са необратими.

източник:jivotatdnes.bg, където може да да прочетете как „Наръчник за пушачи“ ще помага да откажем вредната зависимост

 

Коментари