Публикация

Ранната диагностика на рака на шийката на матката дава по-големи шансове за излекуване

Ранната диагностика на рака на шийката на матката дава по-големи шансове за излекуване

Д-р Ж. Желев – Началник на отделение Онкогинекология на „КОЦ – Стара Загора“ ЕООД, гр. Стара Загора. Има над 30 години стаж по специалността.


Според световните статистики,карциномът  на шийката на матката е едно от най-сериозните  онкогинекологични заболявания при жените.Тази тенденция се държи стабилна в последните години -  второ място след рака на тялото на матката  и  около 30% от най-разпространените онкогинекологични заболявания.Има голямо социално значение,тъй като боледуват жени в репродуктивна възраст а лечението е тежко,продължително и скъпо и за периода на лечението, тези жени са извън обществените дейности и от професията си.

Като най-чести причини се изтъкват ранния старт на половия живот,безразборните полови контакти,неизползването на предпазни средства,честите и нелекувани възпалителни  процеси на женските гениталии.Разбира се,не пропускаме и основният доказан причинител – човешки папиломен вирус  тип 16 и 18.

Влагалищно течение и контактно кървене са едни от най-честите симптоми на заболяването ,а болката се появява на по-късен стадий. Поради тази причина, повишеното внимание при жените при първа проява на съмнителни симптоми, трябва да ги отведе пред кабинета на специалист.Важно е да се знае, че липсата на болка не е  причина за спокойствие,среща се и безсимптомно протичане.

Как става дигностицирането?- Сравнително лесно- шийката е  достъпна и видима, в основата на диагностичния процес стои цитологичното изследване,чрез него могат да се открият всички състояния, водещи до заболяване на шийката на матката.Жените със завишение цитоконтроли се изпращат за допълнителни изследвания,които да потвърдят или отхвърлят наличието на карцином.

При първоначално откриване на заболяването,лечението е комплексно.То обхваща компетенциите на широк кръг от специалисти като окогинеколог, лъчетерапевт, патолог, химиотерапевт.За всяка пациентка се съставя индивидуален план за лечение въз основа  на стадия на заболяването.Терапевтичния подход може да бъде  хирургичен, с последваща лъчетерапия, а при напредналите случаи метод на  избор е телегаматерапията и интракавитарната брахитерапия.В някои от случаите е уместно използването на химиотерапевтичния подход. Всяка жена трябва да знае,че това заболяване е напълно лечимо ,но затова трябва да бъде открито навреме и адекватно лекувано. В този ред на мисли, профилактиката остава най-важният момент за навременна диагностика на рака на шийката на матката.

Хит в социалните мрежи напоследък са алтернативните методи на лечение.Ние не изключваме такива методи  като фитотерапия,хранителни добавки и гладолечение например,но основния метод за лечение остава класическият.Всички останали, могат да бъдат само спомагателни, допълващи основната терапия методи.

Жените в България неглижират гинекологичните профилактични прегледи ,което е огромна грешка.Българката обикновено  ходи на гинеколог, когато вече е късно.

В момента в диагностично-консултативния блок на онкологичния център продължава да тече кампанията „По-силни срещу рака”, като до края на януари 2017г. графикът с часовете е запълнен.Безплатните профилактични прегледи за рак на гърдата и шийката на матката  ще продължат и занапред, тъй като това е в предмета на дейност на центъра и всички желаещи могат да дойдат и да се прегледат и след края на януари.Записването става на регистратура или по телефона 042/ 614196 –всеки работен ден от 12.00 до 13.30 часа

 

Коментари