Публикация

Мандатът на директорите на районните здравни каси става безсрочен 

Досега се правеше конкурс на три години


Директорите на районните здравноосигурителни каси ще заемат постовете си безсрочно. Това реши Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса.

В момента техните мандати са тригодишни, а кандидатите се явяват на конкурс, пише в новия си брой в. „Сега“.

Предложението за тази промяна е внесено от директора на районната каса в Смолян д-р Кузман Гелов от името на всички директори. Д-р Гелов е начело на РЗОК в града от създаването на здравната каса през 2000 г.

Управителят на НЗОК сключва трудов договор със спечелилия конкурса за неопределено време по реда на Кодекса на труда и в съответствие с приетите от надзорния съвет на НЗОК правила“, гласи новият текст. 

На три години трябва да правя конкурс. А управителят на НЗОК често се сменя. Утре ще дойде някой и три години не може да ги пипне“, мотивира подкрепата си за идеята управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов.

Директорите на районните каса сключват договорите с болници, лекари и аптеки. Те определят и лимитите на лечебните заведения. Макар и общият бюджет на съответната районна каса да се определя от надзора на НЗОК, директорите имат известни възможности да преразпределят парите за отделните болници, допълва изданието.

Коментари