Публикация

Урологичното отделение на Първа МБАЛ в София спря работа

През последните две години общината е вложила 840 000 лв. за оборудване в отделението


Отделението по урология в Първа МБАЛ в София, което разполага с 20 болнични легла, е закрито.

Това съобщи началникът му д-р Стоян Георгиев, цитиран от в. „Дума“.

Закриването на сектора е неочаквано, но не и изненадващо. В последните седмици там е останал само един лекар - завеждащият.

Д-р Георгиев е бил извикан пред директорския борд във вторник след операция на пациент. Било му е съобщено, че е уволнен, а отделението се закрива в четвъртък, въпреки че в момента има трима оперирани пациенти, които няма как да бъдат изписани.

Като причина за закриването на отделението се посочва недостатъчният брой лекари и медицински сестри. По-голямата част от персонала напускал заради ниски заплати, посочва изданието.

По думите на д-р Георгиев заплатите за начинаещи лекари в общинските болници не е повече от 600-700 лв., а неговата е 800 лв., въпреки че работи от 35 години

Според д-р Георгиев може отделението да премине от второ на първо ниво на компетентност и да се намали капацитетът му. Той е убеден, че заедно с двамата специализанти и дежурните лекари в болницата безпроблемно могат да продължат грижата за пациентите. 

Директорът на болницата доц. Цветомир Димитров уверява, че закриването на отделението е временно и до няколко месеца ще се търси решение и ще бъде набран нов екип. По думите му с изключение на урологията „другите отделения си вървят перфектно“.

През последните две години общината е вложила 840 000 лв. за оборудване в отделението, допълва всекидневникът.

Коментари