Публикация

"Докторските" сериали не са наръчник по спешна помощ!


Канадски медици наблюдавали внимателно популярните в десетки страни телевизионни сериали като „Спешно отделение”, „Доктор Хаус”, „Анатомията на Грей” и др. и установили, че в повечето случаи предприетите медицински действия  са неадекватни или дори погрешни.

Тъй като на телевизионния екран героите от сериалите се справят отлично, според учените зрителите могат да бъдат подведени за начина, по който трябва да се окаже спешна помощ в реална ситуация с истински болен.

Екипът твърди, че действията на „лекарите” от екрана не подпомагат зрителите при реакция в евентуална ситуация, сходна с видяната.

Експертите установили, че сцени с припадъци и конвулсии например има в 327 епизода, като 51 от тях са били заснети в болница. Почти винаги първата помощ била оказана от лекари  и сестри, но в 46% от случаите „медиците” прилагали напълно неадекватни мерки. Само в 17% от случаите първата помощ отговаряла на медицинските стандарти.

Според авторите на изследването, което ще бъде представено в Торонто на годишната конференция на Американската академия по неврология, ТВ сериалите на практика са мощен информационен източник и затова погрешните начини за оказване на помощ предизвикват загриженост.

Коментари