Публикация

Претоплянето и изнежването на децата е голяма грешка


Д-р Павлина Андреева, педиатър в XIV ДКЦ – София, в интервю за Хелт медия. 

Д-р Андреева, имат ли повече здравословни проблеми бебетата, които са родени през зимата, като например по-слаба имунна система?
Имунната система се определя не само от външните влияния, но и от генетични фактори. Все пак се предполага, че бебетата, родени през зимата, която е един сезон с по-малко излизания навън, т.е. с по-малко закаляване, с повече навличане на дрехи и с липса на някои пресни плодове и зеленчуци, са по-застрашени от заболявания.

Като втори фактор може да се отчете, че през зимата по принцип  има много повече болни хора. Ако новороденото има други братчета и сестричета, те могат да пренасят инфекции и в този смисъл – да, зимните бебета определено са по-застрашени от болести.  

Как можем да предпазим бебето в една такава ситуация, когато имаме болен вкъщи?
Първият и основен начин е чрез кърмата. Тя има готови антитела, които пазят детето и образуват вроден имунитет. Второ, чрез правилно отглеждане на бебето. Голямата грешка на българските родители е претоплянето и изнежването на децата.

Толкова сериозни опасности ли крие претоплянето?
Топлият въздух уврежда лигавиците, изнежва детето и последиците са, че то боледува прекалено често. Сегашните климатици и парното отопление значително изсушават въздуха, а това не е добре за бебето.

Над 21 градуса рязко намалява влажността на въздуха, набъбва лигавицата на дихателната система, детето започва да киха, да кашля, а увредената от сухия въздух лигавица става лесна плячка на вирусите и на бактериите. Това е и причината децата, които се отглеждат при много висока температура, много често да боледуват.

В такъв случай каква температура трябва да се поддържа в стаята за сън и в стаята за бодърстване?
Оптималната температура е 21 градуса. През нощта тя може да бъде и по-ниска – например 19-20 градуса, за да има съответната влажност и да не се изсушава лигавицата. Когато едно дете е претоплено, то е толкова изнежено, че и най-малкият полъх на вятъра му докарва някоя настинка.

Излизания и в студените дни, спане на открито и нормална температура на въздуха са обективните условия, за да имаме едно здраво дете.

Когато дойде време бебето да се изведе навън, какво да правят родителите, ако температурите са много ниски, като сега?
Понякога проблемът не е толкова в температурата, колкото в другите атмосферни условия. Например температура около 0 градуса, но без вятър и без мъгла е благоприятновреме за извеждане навън, когато детето е подходящо облечено. Другият по-лек вариант е спане на открито на терасата.

 Сега, както е киша и е трудно детска количка да мине по улиците,  по обяд, около 2 часа, когато е най-топло, едно добре завито дете, макар и в кърмаческа възраст, може да спи на открито на терасата. Децата обичат да са на открито. Излезе ли навън едно бебе, то се чувства прекрасно - няма колики, няма притеснения, а само спокоен сън.

Има ли някакви особености при храненето на бебетата по време на зимния сезон?
Трябва да се приемат повече витамини. Ако те са в естествена форма – тогава е най-добре. Имаше мащабни проучвания – те са публикувани и в нашата преса, че витамините действат тогава, когато са естествени. Затова в сезона на цитрусовите плодове всеки ден детето трябва да яде някакъв плод – било то под формата на цял плод или като прясно изцеден фреш.

Цитрусите освен витамин С, съдържат и магнезий, и манган, и цинк. Това са все микроелементи, които влияят на имунната система и оттам за по-рядко боледуване на детето. Сезонните плодове и зеленчуци също са много важни. Ябълките например сега вече нямат толкова много витамини, колкото когато им е сезонът - през есента. Затова, който не е алергичен към цитрусови плодове, смело да хапва киви, портокали, мандарини, грейпфрути.

Как стои положението с витамин D, който през зимата, заради липсата на достатъчно слънце, се набавя по-трудно?
Витамин D трябва да се приема през цялата година и особено през зимния сезон от всички деца до едногодишна възраст. Дозата обаче за всяко дете е индивидуална. Тези, които наддават по-буйно, които се хранят изкуствено и които не излизат навън, имат повишена нужда от витамин D, но това се определя по време на детската консултация.

Коментари