Публикация

Лекари от общинските и частните болници ще протестират символично


Символични протестни действия срещу провежданата здравна реформа започват от утре лекарите от общински и частни болници в страната, а ако не бъдат изпълнени исканията им, на 7 април ще бъде обявен национален протест.

До това решение стигнаха директорите на 26 здравни заведения на среща в Първомай.

Те настояват за незабавно отпадане на изискването за двама специалисти по клинична  пътеки, за премахване на делегираните бюджети, за увеличаване на бюджета на НЗОК до размерите за 2009 г., както и за промени в законодателството, които да поставят всички лечебни заведения в конкурентна среда.

Според управителите на общинските болници не е вярно твърдението, че техните болници източват пари от касата и че са губещи здравни заведения.

Повечето от болниците през последните години дори са на печалба, обясни директорът на МБАЛ-Харманли д-р Динчо Генев. Според него държавните болници се толерират несправедливо, а правителството оказва финансов натиск върху частните и общинските здравни заведения.

Той обясни, че повечето от болниците са получили само 50% от парите си по клинични пътеки за декември, което затруднява издръжката им.

Бяха представени данни, според които през миналата година 80% от българите са се лекувани в общински здравни заведения, които са усвоили едва 30 на сто от ресурса на здравната каса. Голямата част от парите са отишли в държавните болници, където обаче са лекувани само 20% от преминалите болни, а в същото време тези здравни заведения са натрупали милиони лева дългове.

Коментари