Публикация
Боровинките помагат за контрола на кръвната захар
Екстракт от боровинки успешно е подпомогнал контрола на кръвната захар при опитни животни.
Ярко оцветените плодове (сини и червени боровинки, червено грозде, череши) съдържат антоциани (водоразтворими пигменти с цветови спектър червено-синьо-черно), за които се смята, че намаляват захарта в кръвта, подобряват инсулиновата чувствителност и понижават теглото.
Японско проучване, публикувано в Journal of Nutrition, е проведено с генетично предразположени към диабет мишки, които са хранени с обогатена с боровинков екстракт храна.
Резултатите били обещаващи – постигнато е активиране на протеин в мастните тъкани, мускулите и черния дроб, което е довело до подобряване на глюкозния контрол.
Учените смятат, че откритието може да се прилага и при хора с повишен риск от диабет тип 2.
Коментари