Публикация

30% от всички пари за здраве у нас отиват за лекарства

30% от всички пари за здраве у нас отиват за лекарства

Пациентите доплащат все повече


Над 30% от всички публични разходи за медицинска помощ у нас се плащат за лекарства, информира в. „Труд“.

В развитите държави, където нуждите от медикаменти са добре обезпечени, тези разходи заемат максимум 18% от всички харчове за здраве. Категорично става въпрос за фармацевтично лоби, коментират пред изданието мениджъри на големи столични лечебни заведения.

Около 1,1 млрд. лева се очертава да бъде сумата, похарчена за медикаменти у нас през 2016 г., при общи разходи на здрaвната каса през цялата година 3,4 млрд. лв., съобщава Центърът за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). 

В същото време лекарствената ни политика не е адекватна, тъй като похарчените публични средства покриват едва 23% от всички разходи за лекарства, а в развитите държави реимбурсирането е между 60 и 80%, сочат данни на Евростат за 2014 г., изтъква всекидневникът.

Цените на лекарствата в нашата страна са сред най-ниските в ЕС заради въведения със закон механизъм на ценообразуване. Колкото по-ниска е цената на лекарството у нас в сравнение с другите страни, толкова по-висока е печалбата, ако се купи тук и се продаде там. 

Касата дава от бюджета си все по-малко за медикаменти. Така при еднакви условия, колкото по-малко плаща НЗОК, толкова повече доплаща болният от джоба си, категорични са от ЦЗПЗ.

Коментари