Публикация

Сиропът е най-популярното средство при кашлица


При упорита кашлица мнозинството от засегнатите започват да пият сироп, според анкета на health.bg. Около една трета от пациентите с кашлица (32%) прибягват към най-популярния метод за справяне с неприятните пристъпи.

Посещението при лекар в случай на кашлица е приоритетно за 25 на сто от запитаните, а на топъл чай и витамини разчитат 23 процента от участниците в анкетата. Към таблетки посягат 7 процента от кашлящите.

Всеки шести не предприема нищо конкретно, ако кашля упорито, а 5% си правят инхалации. До антибиотично самолечение прибягват само 2 на сто от запитаните.

Данните от анкетата показват повишена здравна култура, според медицинските консултанти на health.bg. Техният съвет е при кашлица да се започне прием на сироп, съдържащ растителни съставки, след което при първа възможност да се посети личният лекар. Това е особено важно при децата и хората над 65 години.

Самолечението с таблетки, потискащи кашлицата, е опасно, защото те потискат и центъра на дишането, което може да е фатално при бебета и престарели хора. Освен това потискането на кашлицата при някои белодробни заболявания може да влоши състоянието заради застоя на секрети в бронхите. Кашличният рефлекс се потиска медикаментозно само при непродуктивна силно дразнеща кашлица.

Антибиотиците също не са специфично средство, което трябва да се използва за спиране на кашлицата. Те се приемат само при установена бактериална инфекция. Домашните инхалации, топлите чайове и витамините имат своето място в облекчаването на състоянието, но не са специфични средства против кашлицата.

Коментари