Публикация

НЗОК с нови правила за скъпите лекарства, които плаща

НЗОК с нови правила за скъпите лекарства, които плаща

Очертава се дефицит от над 50 млн. лв. в бюджета на институцията в края на годината


Очертава се дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от малко над 50 милиона лева. Затова надзорът на институцията е решил да затегне контрола над най-скъпите лекарства, за които НЗОК плаща, съобщава Би Ти Ви.

Прави се опит да се ограничат разходите чрез промяна на правилата за изписване на биологичните лекарства, като например тези, с които се лекуват пациенти с ревматоиден артрит.

Лекарите ще предписват „икономически най-целесъобразната“ за здравната каса терапия. Това обаче може да е най-подходящият медикамент за пациентите, се изтъква в репортаж на телевизията.

Според анализ на касата разходите й за този тип лекарства непрекъснато растват. За миналата година са били малко над 72 млн. лв., а за тази се очертава да са с 11 млн. лв. повече. При повечето пациенти обаче не се проследяват резултатите и ефективността от лечението. 

Пациенти и лекари твърдят, че са необходими други мерки, а не изписване на най-изгодното за касата. От фармацевтичната индустрия алармират, че терапиите не са взаимнозаменяеми, което носи риск за болните. От здравното министерство отричат да е така, отбелязва още телевизията.

Очаква се дупката в бюджета на здравната каса да се запълни с пари от резерва и от преизпълнение на приходите. Близо 27 млн. лв. за аптеките за ноември ще бъдат платени чак през януари. Същото ще се случи и с почти 26 млн. лв. за болниците за онколекарства.

Друго перо, по което се прави опит да се затегнат харчовете, е за медикаментите за рак. Предвижда се удължаване на срока за оценка на новите лекарства и по-тежко договаряне с компаниите, за да се плащат от касата.
Обмисля се и мораториум върху разкриването на нови здравни заведения за лечение на онкоболни, става ясно още от репортажа.

Коментари