Публикация

В „Пирогов“ направиха две операции по системата на растящите ребра

Лекари от „Пирогов“ сложиха на две деца уникални импланти, които предотвратяват изкривяването на ребрата и гръбнака и нарастват заедно с тях.


Две уникални операции извършиха лекарите от „Пирогов“. Началникът на Клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Атанас Кацаров обясни, че става въпрос за т.нар. система на растящи ребра. При нея се поставя специален имплант, който се прикрепя за ребрата, таза или прешлените на пациентите. Това създава опора на гръбнака и гръдния кош, предотвратява изкривяването им и притискането на органите, които се намират в гръдната кухина. Имплантът расте заедно с детето.

Пациентите са момиченца на 3 години. Едното дете е било със изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза) на 90 градуса. Според началника на Клиниката по детска хирургия на „Пирогов“ проф. Росен Дребов състоянието му е било животозастрашаващо. Благодарение на сложната операция гръбначният стълб е изправен с 50 градуса. Другото дете е със „Синдром на Поланд“ - рядко срещано заболяване, заради което детето е с 4 липсващи ребра в лявата половина на гръдния кош. Правена му е вече една операция по системата на растящите ребра преди няколко месеца. Двете деца са изписани от реанимацията, съобщиха лекарите от „Пирогов“.

Д-р Кацаров каза, че имплантите струват много пари – близо 80 хил. лв. Поради тази причина те са били заплатени от Фонда за лечение на деца. Лекарят обаче се оплака, че одобрението на средствата се е забавило изключително много – около 6 месеца.  По думите му това е довело до влошаване на сколиозата при първото момиче. Той добави, че на операция с тези импланти предстои да бъдат подложени още две деца и изрази надежда, че при тях няма да има такова забавяне. 

Коментари