Публикация

Фармацевти искат поевтиняване на всички лекарства за хипертония 

Фармацевти искат поевтиняване на всички лекарства за хипертония 

Само така ще може да се помогне на хората с най-масовото заболяване, смятат те


Здравната каса да поеме над 25% от лекарствата за високо кръвно, а не само на 100% препаратите за есенциална хипертония. 

Инициативен комитет от магистър-фармацевти от шест региона в страната смята, че само така ще може да се помогне на хората с най-масовото заболяване.

Преди месец Министерството на здравеопазването съобщи, че лекарствата за есенциална хипертония стават безплатни за пациентите от януари догодина. 

В момента касата покрива само най-евтината, монотерапия и то на болните без усложнения, а от години се изнасят данни, че у нас пациентите плащат над 50 на сто от стойността на лекарствата, съобщава Plovdiv 24.

За третото тримесечие на 2016 г. с диагноза есенциална хипертония по здравна каса са лекувани 178 245 болни и за тях са изразходвани 2 219 481 лева, 132 874 души с диагноза хипертонично сърце със застойна сърдечна недостатъчност са получили лечение за 1 540 153 лв. Най-много средства - 9 577 896 лв., са отишли за болните с диагноза хипертонично сърце без застойна сърдечна недостатъчност, които са 74 057. Общо болните, които са ползвали фонда, са 1 056 236, изразходвани за тях са 13 402 176 лева, посочиха фармацевтите.

Те са убедени, че социалните мотиви, които изтъква министърът в оставка д-р Петър Москов за въвеждането на тази промяна от 01.01.2017 г., биха имали смисъл само ако са базирани на подробен лекарствен анализ и епидемиологични справки.

Специалистите смятат, че от МЗ трябва да приложат нови проекти и да се погрижат за повишаване на здравната култура още от най-ранно детство, както и да се акцентира върху профилактиката - здравословно хранене и спорт.

Фармацевтите припомниха и препоръкатата на експерти от Световната банка към правителството за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за лекарствата като единствена възможност за намаляване на цените за потребителите.

Специалистите настояват да не се въвежда промяната от 1 януари 2017 г. в момент на нестабилна политическа и икономическа конюнктура. Според тях това ще доведе до хаос в системата на лекарствоснабяването и много хора ще останат разочаровани навръх Нова година, допълва изданието.

Коментари