Публикация

Кои витамини са най-добрите приятели на здравето ни през студения сезон

Недостигът от необходимите за организма вещества е особено осезаем през зимата


Един от жизненонеобходимите витамини през зимата е Витамин А, който не само поддържа зрението, но има и противовъзпалителни свойства, увеличава съпротивителните сили на организма към вирусите и бактериите. Достатъчното количество на витамин А повишава имунитета и активността на организма и нормализира общото здравословно състояние. Затова в зимното меню трябва да включат домати, плодове, зърнени храни, месо, млечни продукти и яйца, състоянието на кожата се подобрява. За недостиг на витамин А сигнализират нарушения на съня, припадъци, мускулни спазми и уголемени ириси.

Традиционен имуностимулатор през зимата е витамин С. Недостигът му причинява спад на имунитета, сънливост, постоянно чувство за умора, вялост, депресия, болки в ставите и понякога кървене на венците.За набавяне на витамин С трябва да се яде касис, зеле, шипки и лимон.

При дефицит на витамин D се нарушава усвояването на калция и фосфора от организма. От този витамин зависи здравината на костите и зъбите. В студено време хората изпитват остра нужда от витамин D, защото тогава слънчевите дни са много по-малко, отколкото през лятото.За снабдяване на организма с този витамин е препоръчително в диетата да се включат мазни риби, яйца, масло и растителни мазнини, морски и продукти с млечни киселини.

Витамините са жизненонеобходими през зимата

Витамин Е, познат още като "витамин на красотата", е необходим на организма за борба със стреса. Той помага за снабдяването на мозъка с кислород и укрепва ума и нервите. Богати на този витамин са броколите, яйцата, морковите, спанакът и черният дроб.

През зимния сезон не трябва да се пренебрегват и витамините от група В. Те допринасят за нормализиране на обмяната на въглехидратите, за стабилизиране на нервната система и избягване на депресията. Изключително важни за нервната система, те предпазват от нарушения в нейната функция и защитават организма от преждевременно остаряване.

Недостигът от тези витамини се разпознава по влошаването на състоянието на кожата. Появява се сълзене на очите, устните са напукани. При липса на В-витамини трябва да се ядат зърнени храни, грах, ядки, цвекло, черен дроб.

През зимата е необходим и малко познатият витамин Р. Той помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението и пази сърцето. Съдържа се в зелето, шипките, гроздето.

Лекарите съветват да се приемат и добавки от мултивитамини, които снабдяват кръвта с необходимото количество полезни микроелементи и доставят енергия на организма.

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари