Публикация

При псориазис на скалпа внимавайте с миенето на косата и избягвайте легла за изкуствен тен

При псориазис на скалпа внимавайте с миенето на косата и избягвайте легла за изкуствен тен

Гени и стрес отключват имунната реакция на организма


Псориазисът е кожно заболяване, което може да се развие и по скалпа на човек. Повдигнати участъци с по-груба и люспеста кожа или участъци, които сякаш са покрити с пърхот, се появяват върху скалпа.  За разлика от нормалния пърхот обаче, при псориазиса плаките по скалпа са със сребрист отблясък  и сухи люспи. Псориазисът може да засегне целия скалп или да се развие само на отделни петна. 

Симптоми на псориазис по скалпа 
Псориазисът по скалпа може да засегне главата, врата, челото и ушите. Ако е в лека форма, единствените симптоми са малки люспести петна. При някои хора състоянието обаче е много сериозно и се появяват  сърбеж, лющене и червени петна по кожата. Някои пациенти дори усещат „парене“ по скалпа си.
Ако състоянието е сериозно, могат да се появят усложнения. Едно от тях е загуба на косата, но обикновено това е само временно състояние.  Обяснението е, че окапването на косата не се дължи на самото заболяване, а на това, че непрекъснато чистим люспестите плаки  или се чешем в резултат на сърбежа. Ако човек прекалява с чесането, може да се появят също кървене и инфекции.  

Отключващи фактори и причини
Псориазисът на скалпа възниква, когато имунната система изпраща погрешни сигнали към кожните клетки на тялото, като ги подтиква да се делят много  бързо. Така се натрупват твърде много клетки, от които тялото не може да се освободи. Излишните клетки започват да се трупат по повърхността на скалпа и образуват люспести плаки.  

Въпреки че са идентифицирани няколко рискови фактори за появата на кожното заболяване, предполага се, че има и генетична връзка. Хора, които имат роднина в семейството с псориазис, са много по-застрашени да развият това заболяване. При хора в риск болестта може да бъде отключена от някакво нараняване на кожата като изгаряне, порязване или насиняване. 

Стресът може също да бъде отключващ фактор за псориазиз по скалпа или да влоши съществуващото вече заболяване. В някои случаи лекарства също могат да станат причина за започване на болестта.  

Макар че се среща по-често при възрастни, псориазисът на скалпа може да се развие и при деца. Когато болестта се появи при малчуганите, симптомите са същите, както и при възрастните. Може да е трудно да накарате едно дете да не се чеше по главата, затова обикновено в такъв случай се изписват препарати против сърбеж. 

Кога да отидем на лекар
Решението кога да отидем на преглед при дерматолог зависи от сериозността на симптомите. При всички положения е по-добре консултация с лекар вместо самолечение, тъй като терапията може да зависи от причината за възникване на псориазиса. Дерматологът може да постави диагноза само като прегледа обрива по скалпа. В някои случаи е необходима биопсия на кожата, за да бъдат изключени други заболявания.

Терапии и лечение 
Засега няма терапия, която да излекува псориазиса веднъж завинаги. Продават се обаче доста препарати с рецепта, които могат да контролират болестта, макар че кожните обриви се появяват от време на време. Типът на терапията може да зависи от сериозността на симптомите. 

Препаратите може да се прилагат локално само върху поразената част от скалпа, като са под формата на медицински шампоан или медикамент за мазане. Проблемът с шампоаните и препаратите, които съдържат салицилова киселина, е, че тя може да дразни кожата и да отслаби косата, което да доведе до косопад. Използват се и продукти, които съдържат катран. 

Използват се и лекарства, които се пият, и действат на целия организъм. Новите препарати третират специфични молекули от имунната система. Като се целят в определени клетки, тези лекарства коригират твърде активната реакция на имунната система, която провокира увеличеното производство на клетки. 

Медикаменти, съдържащи стероиди, също може да бъдат изписвани за намаление на възпалението и на сърбежа. При тези препарати обаче има известен риск, тъй като те забавят имунната система и така пациентът е изложен на по-голям риск от инфекции. 
В някои случаи дерматологът може да препоръча светлинна терапия. При нея скалпът се облъчва с UVB светлина с помощта на специална лампа, като процедурата се повтаря през равни интервали от време. Терапията се извършва под наблюдението на лекар, за да се избегнат изгаряния или предозиране.  Хора, страдащи от псориазис, трябва да избягват лампи и легла за изкуствен тен, тъй като те излъчват значително количество UVА лъчи, които могат да са опасни. 

Съвети при псориазис:

  •  Третирайте внимателно скалпа си. Избягвайте енергичното миене на главата и ресане на косата, тъй като това може да доведе до откъсване на снопчета коса, особено ако тя е станало чуплива вследствие на терапията. 
  • Старайте се да не се чешете. Чесането може да предизвика кървене и е възможно да се стигне до инфекция.
  • Овлажнявайте скалпа. Това няма да излекува псориазиса, но ще подобри общото състояние на кожата и как тя изглежда. 
  •  Ако можете, установете кои са дразнителите, които предизвикват обривите при вас. Опитайте се да ги ограничите максимално.

Източник: WebMD

Коментари

10 юни 2018 23:27
gergana parker
10 юни 2018 23:27

този мехлем ми помогна да се спася от гадния псориазис https://bit.ly/2y9gNez