Публикация

Пациенти може да останат без лекарства по празниците

Това прогнозира Българският фармацевтичен съюз, след като НЗОК отказа да плати дължимите суми за първата половина на ноември


Хиляди пациенти вероятно ще останат без лекарства по празниците след като Надзорният съвет на НЗОК реши да не изплати нищо от дължимите суми към аптеките за периода 1-15 ноември т.г., прогнозира Българският фармацевтичен съюз. 

Изненадан съм за това решение, след като имахме договореност с НЗОК  поне част от сумата да бъде платена до края на тази седмица, коментира проф. Илко Гетов, председател на фармацевтичния съюз.

Според решението на Надзора на касата от 20 декември парите в размер на близо 31 млн. лв. ще бъдат преведени чак след 9 януари 2017 г. Това по думите на проф. Гетов на практика обрича пациентите да останат без лекарства следващите три седмици. 

Съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. сумите от отстъпки, които фармацевтичните фирми плащат, могат да се използват само за лекарства, допълни той.

От фармацевтичния съюз смятат, че търговците на едро се очаква да спрат да зареждат аптеките, което ще създаде проблеми с лекарствоснабдяването. Това ще засегне най-вече скъпоструващите лекарства.

Българският фармацевтичен съюз припомня, че съгласно договорите на аптеките те имат право да спрат отпускането на лекарства при неплащане на дължимите суми от касата. 

Правителството е в оставка, на депутатите им предстои дълга ваканция, а грижата за пациентите не е на дневен ред, коментира проф. Гетов.

Коментари