Публикация

Хубавите неща стават бавно. Важи и за фитнеса.


По това време на годината спортните зали се пълнят с хора, които трудно се побират в дрехите си.

На английски fitness означава годност, кадърност, добро здраве, хармония. Фитнесът е за всички, които искат да са здрави и привлекателни.

Първото посещение е объркващо, защото има много уреди с плочки, тежести и т.н.. Инструкторът ще ви покаже какво да правите, колко серии, колко повторения, за кои мускули. Поне в началото това е задължително. После или се справяте сами, или плащате за индивидуална програма.

В интернет пространството има виртуални инструктори, програми за отслабване, за натрупване на маса, за трицепси, бицепси, тристепенни тренировки и още много други, включително съвети за отслабване, хранителни режими и добавки.

Все пак имайте едно наум, защото вашето тяло не е виртуално и е препоръчително първо да се посъветвате със специалист.

Някои лесни и полезни упражнения са приложими и в домашни условия (например – коремни преси).

Преди тренировка е важно да загреете тялото си. Обикновено се започва с бягане на пътечката. Половин час бързо ходене няколко пъти седмично е добро начало, но с бягането се отслабва по-бързо, а сърцето и дихателната система укрепват.

Същото важи и за велоергометъра.  Кардио тренировките топят най-бързо излишните килограми.

Механичните уреди са предназначени за мускулите.
На въпросът “За какво ще работите днес?” отговорите са различни – за гърди, за корем, за рамене, за гръб... Упражненията са различни и трябва да се изпълняват правилно, за да имат ефект. Обикновено върху уреда има картинка, която показва върху кои мускули е натоварването.

Тренировката трябва да доставя удоволствие, а не да предизвиква изтощение. Не гледайте постоянно колко калории сте изгорили и не посещавайте постоянно кантара.
Хубавите неща стават бавно, а всеки инструктор ще ви каже, че ви трябват най-малко две тренировки седмично.

И след излизане от залата, въпреки че сте изкачили цял небостъргач на степера, не вземайте асансьора до третия етаж. 

Коментари