Публикация
40 грама шоколад на ден са полезни
Консумацията на шоколад в България е между 20 и 50 грама на ден на глава на населението, а в Европа - между 30 и 90 грама.
Това съобщи доц. Веселка Дулевска от Националния център по хранене на дискусия, посветена на ползите и вредите от шоколада.
В шоколада се съдържат над 400 активни вещества, които имат високо съдържание на антиоксиданти. Какаовите зърна са богати и на вещества, които имат успокояващ ефект.
Доц. Дулевска препоръчва дневната консумация да е около 40 грама.
Доказано е, че различните видове натурален шоколад в такава дозировка предпазват от сърдечно-съдови инциденти.
В Швейцария годишната консумация е средно 9,9 кг на човек, като това е най-високото потребление за Европа. На второ място е Норвегия с 9,2 кг, а на трето Франция с 4,7 кг.
Коментари