Публикация

Всички хора са с кафяви очи, макар някои да изглеждат сини

Всички хора са с кафяви очи, макар някои да изглеждат сини

Количеството на меланин в ирисите определя как се отразява светлината


Някои хора избират половинката си по цвета на очите – едни предпочитат любимият човек да е със сини очи, други - със зелени. Всички те обаче ще останат разочаровани, когато узнаят, че независимо колко са красиви нюансите на синьо или зелено в очите на любимия човек, в действителност те са кафяви, обясняват офталмолози пред Си Ен Ен.

Точно така, всички хора имат кафяви очи. По законите на физиката и биологията обаче някои очи изглеждат сини, а други -зелени.  Всичко се свежда до наличието на пигмента меланин в ириса на очите – цветната част, която огражда зеницата. Пигментът също така се намира и в кожата и косата.

 „Меланинът присъства в ириса на очите на всеки човек. Количеството му определя и цвета на очите. В действителност съществува само един вид пигмент в човешкото око“, обяснява д-р Гари Хейтинг, специалист оптометрист в САЩ.

Виждаме синьо през кафявото

Меланинът, който е изграден от меланоцитни клетки, е с естествен тъмнокафяв цвят. Той обаче има способността да поглъща светлината в различен обем. Колкото повече меланин има в ириса, толкова повече светлина поглъща той, което от своя страна означава, че обратно се отразява по-малко светлина.  В този случай ирисът изглежда кафяв.

Когато човек е със сини очи, в ирисите му има по-малко меланин, в резултат на което те поглъщат по-малко светлина и повече се отразява или разпръсква обратно навън. Когато  тази светлина се разпръсква, тя се отразява с по-къса дължина на вълната, която е от синия спектър. По този начин очите изглеждат сини.

Зелените и лешниковите очи са някъде по средата. При тях количеството на меланин в ириса е различно и това води до различни нива на поглъщане на светлината и различна вълна на отразяване навън. Според оптометриста Хейтинг лешниковото се смята за смес от няколко цвята на очите. В зависимост от светлината и това къде е застанал човек, може да изглежда, че цветът на очите му се променя.

„Става въпрос за взаимодействие между количеството меланин и структурата на самия ирис, която е много сложна. Тази част от окото е уникална за повечето индивиди заради присъствието на разнообразни текстури и фигури. Затова може да служи също като пръстов отпечатък“, обяснява Хейтинг.

От всички типове очи сините имат най-малко пигмент в ирисите. Когато се роди едно бебе, очите му могат да изглеждат  сини, тъй като меланинът в ирисите му все още се оформя. По-късно, докато расте, цветът на очите на детето може да потъмнее.

Ролята на еволюцията

Както и при цвета на кожата, една от теориите за цвета на очите е свързана с миграцията на нашите прадеди към по-студени райони на планетата. По-голямото количество меланин -  в очите, косата и кожата, помага на хората да се защитят от UV радиацията в горещи климатични зони като Африка. Нуждата от защитен пигмент обаче намалява, когато хората се придвижват към зони, в които има по-малко слънце.

Според друга теория, създадена от проф. Ханс Айберг от Университета на Копенхаген, мутация е изключила способността на някои очи да произвеждат меланин. Това е довело до светли очи при дадени индивиди, тяхната рядкост ги е направила по-атрактивни за околните и така е способствала тяхната естествена селекция сред населението.  В едно от изследванията си той анализира гените, носещи цвета на очите, и установява  честосрещана мутация, която носи синия цвят на очите.

„Смята се, че точно така са се появили сините очи. Това обаче може да е омаловажаване на нуждата от достатъчно меланин в ирисите“, коментира д-р Гари Хейтинг.

Как се определя цветът

Дълго време битуваше схващането, че ако някой е с кафяви очи, има много малък шанс детето му да е със светли. Оттук следва и теорията, че двама души със сини очи автоматично ще имат дете също със сини очи, тъй като този ген е рецесивен, а не доминантен. 

Оказва се обаче, че това не е съвсем вярно.  „Сега вече е прието от всички, че цветът на очите е характеристика, която се определя от комбинация от много гени. В действителност, смята се, че до 16 гени играят роля за количеството меланин в ириса на очите на човека. Това означава, че цветът на очите не следва традиционните правила на наследяването и не е лесно да се прогнозира какви ще са очите на детето.

Така че ако родител с тъмнокафяви очи си мечтае за дете със светли и блестящи очи, това не е съвсем невъзможно, обобщава д-р Хейтинг.

Източник: Си Ен Ен

Коментари