Публикация

Експерти стартираха 200-дневен план за борба с диабета

Експерти стартираха 200-дневен план за борба с диабета

Очаква се през 2040 година 1 на всеки 10 души да има захарен диабет.


На 13 и 14 декември в германската столица Берлин се проведе Международният диабетен форум с участието на медицински специалисти от цял свят. Събитието се организира от  Международната федерация по диабет, Primary Care Diabetes Europe, Световната сърдечна федерация, с подкрепата на German Diabetes Aid и фармацевтичната компания АстраЗенека. 

Форумът стартира под мотото „Ранни действия в борбата с диабета” на първата Глобална среща за диабетна политика, която се проведе през ноември 2015 в Барселона, Испания. Тази година в него се включиха участници от 38 държави, начело с водещи клинични експерти в областта на диабета, както и представители на пациентски организации, власти и политически лидери.  

По време на форума бе представен 200-дневен план за борба със заболяването. Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска“, се присъедини към други международни специалисти в тази област, като подписа Берлинската декларация-манифест. Тя е за създаване на основополагащи принципи, както и специфични цели и препоръки за политики, които целят да помогнат на страните да формулират и осъществят политики, свързани с подобряването на здравните показатели на хората, живеещи с или в риск от диабет. 

Инициативата „Навременни действия в борбата срещу диабет тип 2” стартира през 2015 г. и има за цел да образова, мотивира и вдъхнови създателите на здравна политика да се покаже необходимостта от спешни действия възможно най-рано срещу заболяването, както и да се предприемат политики, насочени към постигане на конкретни цели, свързани с четирите стълба на „Early action”: превенция, ранно откриване, ранен контрол, достъп до правилните интервенции.

 „Това,  което различава „Early Action” от другите кампании е фокусът върху реални действия, целящи създаване на конкретни ползи за хората с диабет в различните държави. На всеки 6 секунди някой в света умира от диабет. Този отрезвителен факт показва, че е крайно време политиците да предприемат действия сега и широк кръг от всички заинтересовани страни да се обединят и насърчат необходимите реформи“, коментира президентът на Международната федерация по диабет д-р Шаукат Садикот.

В момента диабет тип 2 засяга близо половин милион души в България. Неадекватният му контрол може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация и преждевременна смърт. 

Берлинската декларация е убедителен повод за създаване на здравна политика в цял свят, която дава приоритет на ранни действия в борбата срещу диабета, заяви проф. Дейвид Ууд, президент на Световната сърдечна федерация. Тя представя примери за добри практики, които показват какво трябва да се направи, за да се постигне осезаем напредък в превенцията, диагностиката, контрола и лечението на диабет.

Важно е да се разберат предизвикателствата, пред които сме изправни, във връзка с преодоляването на световната здравна заплаха от диабет, но още по-важно е да се идентифицират постижимите решения на проблема, каза проф. Йохан Венс, председател на Primary Care Diabetes Europe.

Участниците във форума планират да се съберат отново в Рим, Италия, през октомври 2017 г. за Третата глобална среща за диабетна политика, на която ще се обсъди постигнатия напредък по отношение на изпълнението на препоръките от Берлинската декларация.

 

Коментари