Публикация

Плевенските семейни лекари недоволни от регулативните стандарти


Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен излезе с отворено писмо по повод намалените регулативни стандарти. В него д-р Петя Дакова, председател на организацията, посочва, че по този начин ще се даряват здраве и медицински услуги на пациентите.

Ето и позицията на д-р Дакова:
„Съвсем скоро коментирахме новия Национален рамков договор, както и какво очакваме да се случи. Ще се подобрят ли условията за работа на общопрактикуващите лекари? Ще можем ли да предоставим по-добра и по качествена медицинската услуга на нашите пациенти? Говорихме си и за профилактичния преглед, задължителен за всеки гражданин на Република България. Искаше ми се да вярвам, че запазеният бюджет за първичната извънболнична медицинска помощ от 2009 г. няма да ни постави в сериозни затруднения през 2010 г., и без особено напрежение и сътресения ще успеем да се грижим за нашите пациенти, като им предоставим здравна услуга, в обем и с качество, каквито са необходими и каквито те очакват от нас!

Очакванията ми не се оправдаха! Преди дни получихме регулативните стандарти (РС), които и досега ни притесняваха в работата и често се оказваха недостатъчни! Сега за първо тримесечие РС е намален с около 30% за консултации със специалисти и с 40-45% за изследвания! Това е реалността. Такъв финансов ресурс е определен за здравето на нашите пациенти!

Надвишените регулативни стандарти се възстановяват от изпълнителите на медицинска помощ, т.е. от нас , лекарите, защото се грижим, лекуваме пациентите, влагаме знания и умения за разрешаване на здравословните проблеми, стремим се да подобрим здравния им статус!

Една толкова намалена финансова рамка ще ангажира съзнанието ни повече в пресмятане на оставащите левчета за изследвания и кой ще е щастливецът, успял да направи необходимото изследване!? Направления за консултация и те свършиха! Както и да го пресмятаме, регулативният стандарт, той си беше недостатъчен, а сега ...?!

ЗДРАВЕТО Е БОГАТСТВО, ЗА ДА ГО ПРИТЕЖАВАМЕ, ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА НЕГО! За качествена медицинска услуга е необходим достатъчен финансов ресурс”.

Коментари