Публикация

Захранване на бебето – кога се въвеждат месото, киселото мляко и храните с глутен?

При даването на нова храна родителите трябва да следят за обриви по кожата, подуване, куркане на червата, повръщане


 

- Д-р Антонова, при децата, които нямат стомашни проблеми, какво е добре да се въведе първо – зеленчуково, плодово пюре или каша?
В някои страни най-напред се въвеждат кашите. Те са по-лесно усвоими, но от тях се качва и повече тегло. Според мен те са най-подходящото начало за деца, които имат гастроезофагеален рефлукс, повръщания, много силни колики, проблеми с изхожданията.

Когато обаче няма стомашен проблем, препоръчвам да се започне със зеленчукови пюрета, най-добре с картоф. Даването най-напред на сладките плодови пюрета може да създаде у някои деца предпочитание към по-сладки храни и след това те не приемат с охота по-безвкусните зеленчукови пюрета. 
 
- А домашно приготвено или от магазина?
Няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна. На родителите препоръчвам да ползват земна ябълка (гулия ). Веднъж посадена, винаги расте на едно и също място, като бурен е, не поема от почвата, каквито и торове и вредни вещества да има там. Тя е една чиста култура с много ценни хранителни качества и много приятен вкус. 

Много родители се въздържат да приготвят пюрета вкъщи, защото се страхуват, че  зеленчуците, които купуват, може да са пълни с вредните съставки от изкуствените торове. За щастие, био продукти, които не са ГМО или заразени с нитрати, нитрити и други, могат да се намерят по фермерските пазари в големите градове и, разбира се, в градината на баба на село.

Зеленчуковите пюрета се приготвят задължително с кърма или адаптирано мляко, за да станат по-редки като консистенция. Не се добавя нито захар, нито сол. Винаги се започва с монокомпонентно пюре и в малко количество. През първия ден от захранването се дават 1-2, максимум 3 чаени лъжички. Най-добре е новата храна да се предложи за обяд. На следващия ден, ако всичко е наред, количеството на предлаганата храна се увеличава с 2-3 ч.л. 

Новите препоръки са въвеждането на зеленчуковото пюре да се предлага не само на едно, а на две хранения. Например няколко лъжички на обедното и след това още няколко лъжички и на следобедното хранене от същото пюре. 

Когато е въведено вече това монокомпонентно пюре – напр. с картоф, вече може да си позволим да прибавим към него и други зеленчуци - морков, тиквичка, броколи, карфиол, пащърнак, целина и други. Ако детето отказва да приеме новия зеленчук, се дохранва с вече въведения. Не бива да се настоява, оставяте го и отново направете опит да му го предложите   след известно време. Ако  е появи обрив или някакво неразположение, се изчаква няколко дни, за да може организмът да се очисти, и се дава друг зеленчук.
 
- За какво точно да следят родителите при въвеждане на нова храна?
Трябва внимателно да се наблюдава състоянието на детето, да се следи за обриви по кожата, подуване, куркане на червата, повръщане, слуз, кръв в изпражненията, разстройство или запек. Всичко, което е нетипично за него. Ако плаче прекомерно, това може да се дължи на колики, газове. 

Запек не означава детето да ака през ден, през два или през три. То може да се изхожда на четири - пет дни веднъж, но ако е без напъване, без болка и изпражненията са меки, това не е запек. Детето може да ходи всеки ден по голяма нужда, но ако изпражненията са много твърди и това е свързано с много напъване –  вече става дума за  апек и трябва да се вземат мерки за коригиране на този проблем.
 
- За колко време се заменя обедното кърмене?
След въвеждането на първия зеленчук за около 5 дни може да се замести изцяло обедното кърмене с немлечна храна.  От опит знам, че някои деца по-трудно се отказват – след като са си изяли 100-ина грама пюре, те винаги искат кърма. И това не е погрешно – нека да си пийнат, тя им е като водичка.

Когато на обяд вече се дава само пюре, след 2-3 седмици се замества и следобедното кърмене. Тогава започват да се включват плодови пюрета – тиква, ябълка, круша, банан, пъпеш и т.н. Дават се първо те, после детето може да си хапне от гърдата. През осталото време то се кърми. Към 8-месечна възраст кърменията са само сутрин и вечер.
 
- Кога се въвежда месото?
Ранното въвеждане на месо в менюто на бебето е другата новост в детското хранене. Тогава, когато детето е захранено с два - три зеленчука – картоф , морков и тиквичка например, се включва и месо, т.е. след около 2 седмици от началото на захранването.

Най-добре е да се започне с пилешко, пуешко или заешко. Ако родителите трябва да избират между пилешко и пуешко, по-добре е да предпочетат  пуешкото месо, защото то  е по-богато на  желязо. Може да се купи пуйка от някоя ферма, да се свари и да се замрази на малки порции от по 1-2 чаени лъжички , като за това се използват формички за лед например. Така ще имат за дълго време от това месо. В началото количеството, което се предлага, пак е една чаена лъжичка.

В някои страни захранването се започва направо с месо, разредено с малко кърма или с адаптирано мляко. Зеленчуците се въвеждат на по-късен етап. Желязото в месото е т.нар. хемово желязо, то много по-лесно се усвоява от организма в сравнение с желязото от плодовете и зеленчуците. Ако след въвеждането на месото, няма признаци за алергия, единия ден се дава зеленчуково пюре, а на другия -  месно пюре. В дните за зеленчуково пюре продължават да се включват и нови продукти.
 
- Ами агнешкото, телешкото, свинското месо и рибата?
Рибата е изключително полезен продукт. Има семейства, които я  консумират много, и ако през бременността бъдещата майка е приемала често, може спокойно от 9-ия месец да включи в менюто на детето бяла риба и сьомга, защото бебето вече е захранено с нея още в утробата. 

След пуешкото, пилешкото, заешкото, може спокойно да се въведе агнешко месо, тъй като също е лесно смилаемо. По мои набюдения обаче от него някои деца получават разстройство. При такива случаи е по-подходящо телешкото месо. След това препоръчвам да се въведе риба и най-накрая свинското месо. Всичко зависи от храненето на самото семейство, от това какво е приемала майката през бременността.
 
- А откога жълтъкът трябва да присъства в менюто на бебето?
След въвеждането на месото идва ред и на жълтъка. Изчаква се около седмица и се въвежда и жълтъкът. Той се дава през ден – единия ден се предлага жълтък със зеленчуково пюре, на следващия ден – пюре от зеленчуци с месо. Хубаво е яйцето да се вари 15 минути, като предварително черупката трябва да бъде добре измита и почистена с гъба и препарат. Първоначално се предлага 1/8 твърдо сварен жълтък. Ако детето го приема добре, количеството се увеличава до 1/4 , после до половин, докато се достигне след около месец до един цял жълтък през ден.

Жълтъкът е богат на холестерол , който е изключително необходим за децата - той е в основата за образуването на редица хормони. Съдържа и голямо количество холин, който се свързва с развитието на когнитивните способности – запаметяване, фина моторика. Ето защо е важно от рано да се включва жълтъкът в храненето на децата.
 
- Как да захраним бебето с глутен и откога? В каква последователност се включват отделните зърнени култури в менюто?
Глутенът е протеин, влизащ в състава на почти всички зърнени храни – овес, пшеница, ръж, ечемик. При захранването с храни, съдържащи глутен, има риск от развитие на т.нар. глутенова непоносимост (цьолиакия) в тънките черва, която се проявява най-често с диариини изхождания, повръщания. Когато се включи в менюто на бебето храна с този протеин, родителите трябва да следят внимателно състоянието му и при симптоми като често разстройство например да потърсят лекар, за да се установи причината за това дали не е глутенова непоносимост. Ако се забави поставянето на диагнозата, се получава изглаждане на власинките на тънките черва, а там се образуват по-голяма част от ензимите, с които става смилането на храната. Когато тези власинки са изгладени, унищожени, детето започва се храни нерационално, тъй като не могат да се   усвоява хранителните вещества.

По въпроса откога да започне захранването с храни, съдържащи глутен, има различни мнения. Някои гастроентеролози препоръчват децата, които са на изключително кърмене, да започнат да се захранват най-напред с глутенова каша. Според тях това трябва да стане възможно най-рано – след 4-5 месец. Смятат, че въвеждайки глутена под протекцията на майчината кърма, ако детето има непоносимост към него, това изглаждане, унищожаване на власинките няма да бъде в голяма степен. Защото кърмата има имунни свойства, детето ще бъде под тази защита, ще има възможност да се постави диагноза и да се премине към безглутеново хранене.

Други гастроентеролози смятат, че трябва да се даде възможност на храносмилателния тракт да съзрее, да съзреят и ензимите, които смилат веществата. Те препоръчват детето да се захрани с глутенови храни (каши, пюрета) след 7-ия месец, като се въведе първо овес, след това ръж, ечемик и най-накрая пшеница. Както всяка нова храна в началото се дават по 2-3 лъжички и се следи състоянието му.
 
- Кога се дава за първи път сирене, масло, прясно и кисело мляко?
Препоръчвам на децата, които имат непоносимост към белтъка на кравето мляко, първо да опитат козе, овче, биволско сирене. При всички останали, които нямат проблеми – може да се започне и с краве сирене. То трябва да бъде много добре изкиснато. Ако захранването е започнало от шестия месец, въведени са вече зеленчуците и месото, от осмия се включва и сиренето. То може да бъде добавено в попарата. Тя се приготвя от два сухара, половин чаена лъжичка масло и изкиснато, обезсолено сирене (колкото кибритена кутия).

Маслото се въвежда още в първите дни на захранването. Може да включи и зехтин, кокосово, орехово, сусамово олио, в зависимост от културата на хранене на самото семейство. Те са богати на витамини, минерали.

Прясно мляко за пиене се дава след годинка, защото е трудно смилаемо и в него има голямо количество лактоза. След 10-ия месец, когато детето е на преходна храна, в приготвянето на каши, кисели и десерти може да се използва 2% прясно мляко, като първоначално е разредено 50:50 с вода.  
 
- Киселото мляко – домашно или от магазина?
Домашното мляко е несравнимо по-хубаво. Опасността идва от това дали млякото от фермата е изследвано, дали животните не са болни и имат мастит. Ако семейството има крава, и тя е добре гледана, няма заболявания, няма нищо по-хубаво от домашното кисело мляко.
 
 

- В този случай може ли да се дава на новороденото домашно краве мляко?
Не, кравето мляко е по-трудно смилаемо и е богато на един белтък, наречен казеин. И когато се приеме този казеин, в червата на детето се образува коагулум, който много трудно се смила и усвоява от организама. 

Освен това кравето мляко е предназначено за хранене на децата на кравата - за теленцата, а те наддават бързо, с много килограми на месец. С това мляко децата се напомпват изкуствено, не се препоръчва да се захранват с него. Ако майката няма кърма, най-добре е да се вземе дарителска кърма  или адаптирано мляко.

Кравето мляко се предлага на децата най-рано след 10-ия месец, като десерт с плодове, с бисквити и плодове или в пюрета.  
 
- Ами бобовите храни кога да се включат в менюто на детето?
Бобовите храни са изключително полезни, с много добро съотношение на белтъци, влакнини, микроелементи. Те обаче са много трудносмилаеми. След 10-ия месец може да се даде белена леща, а след това бебен боб. Първоначално пак се предлагат по 2-3 чаени лъжички, като количеството и тук се увеличава с времето. Когато се въведе успешно, веднъж седмично може да пристъва в менюто на малкото дете под формата на супа, яхния.

- Чай откога може да се дава на бебето и какъв?
До 6-ия месец децата приемат само майчина кърма или адаптирано мляко и не се дава вода или чай. Само в случайте, когато бебетата са неспокойни и много плачат, когато имат колики, запек, могат да се дават специални чайчета за тези състояния по около 50-60 милилитра дневно.
 

Интервю на Татяна Вълкова

 

Прочетете иОткога започва захранването на бебето?”. 

Коментари