Публикация

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ПУБАРХЕ

ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ПУБАРХЕ

Кратка информация за ранното окосмяване при децата.


Преждевременно (прематурно) адренархе (ПА) е една от най-честите диагнози, поставена при преглед от специалист по повод поява на признаци на преждевременен пубертет. Това  са:

 1) Поява на окосмяване над пубиса (долната част на корема) и/или под мишниците при момичета под 8 години или при момчета под 9 години.

 2) Остра миризма на потта под мишниците, налагаща често миене и/или употреба на дезодоранти.

 3) Липса на развитие на гръдни жлези при момичета или увеличаване на гениталиите при момчета - ако ги има, това налага изключване на преждевременен пубертет от централен произход.

 4) Много от децата са по-високи от връстниците си, като височината им често надвишава  90-ия персентил за възрастта.

 

Причини за ПА

 ПА се предизвиква от увеличаването на продукцията на  слаби андрогени (мъжки хормони), главно т.нар.  DHEA, от адреналните жлези, което настъпва по-рано от нормалното.  Тези жлези са разположени над бъбреците, поради което се наричат и „надбъбречни” . Те отговарят и за производството на хормоните кортизол и адреналин. Нормално е продукцията на DHEA  да нарастне  и окосмяването над пубиса и под мишниците да се появи след 8-годишна възраст при момичетата и след 9-годишна възраст при момчетата – това се нарича адренархе. Причините това да се случи по-рано засега са неизвестни. Наднорменото тегло увеличава вероятността от развитие на ПА, но също така много деца с ПА не са с наднормено тегло. ПА е  по-често срещано при децата от афроамериканки произход и при децата, родени малки за гестационната възраст. Не се предава по наследство, тъй като обикновено се открива само при един член от семейството.  

 Адреналните хормони, които предизвикват ранната поява на пубисно и аксиларно окосмяване, са различни от хормоните, които отговарят за развитието на гръдните жлези и за уголемяването на пениса – това са съответно естроген, произвеждан от яйчниците, и  тестостерон, произвеждан от тестисите. Така че момиче, което има само пубисно окосмяване и остра миризма на потта, е малко вероятно скоро да получи ментруален цикъл – той започва обикновено около 2 години след началото на развитието на гръдните жлези.

 

Какво още, освен ПА, може да предизвика поява на ранно пубисно окосмяване?

Малък процент от децата с ПА може да имат генетично заболване на надбъбречните жлези, наречено некласическа вродена адренална хиперплазия.(ВНХ). Противоречиви са мненията дали всички деца с ПА трябва да бъдат изследвани за ВНХ. Дори и да се диагностицира, този тип ВНХ не винаги се налага да бъде лекуван. Ако се налага лечение, за това се използва хормоналният препарат Хидрокортизон или негови производни, които подтискат свръхпроизводството на адренални андрогени.

Много редки са случаите, при които ранното пубисно окосмяване е признак на надбъбречен или гонаден (тестикуларен или овариален) тумор. В тези случаи бързото израстване на височина и  уголемяването на клитора при момичета или на пениса при момчета налагат провеждането на  допълнителни изследвания.

Също така приемът на хормоноподобни вещества с храната или на хранителни добавки с такива вещества  може да предизвика появата на ПА.

 

Опасно ли е ПА за детето?

ПА  не представлява  опасност за  здравето на детето.Момичетата с ПА може да започнат да ментруират малко по-рано от нормалното, но обикновено не преди 10-годишна възраст. Известно е, че момичетата с ПА са с повишен риск за развитие на синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ) в  юношеска  възраст. Признаците на СПКЯ включват нередовен или липсващ менструален цикъл и повишено окосмяване по лицето и други части на тялото. Тъй като повечето от момичетата със СПКЯ са с наднормено тегло, поддържането на нормално тегло чрез здравословно хранене и достатъчна физическа активност  е най-добрият начин за намаляване на риска от развитие на синдрома.

 

Трябва ли да се изследват децата с ПА?

Зависи от конкретни случай. В някои случаи се прави рентгеново изследване на ръката, за да се определи костната възраст. Много деца, особено тези с по-висок ръст и наднормено тегло, имат костна възраст, която избързва с повече от 2 години пред календарната. Това не означава непременно наличието на  по-сериозни проблеми, изискващи допълнителни изследвания или лечение. Ако детето има типичните признаци на ПА, описани по-горе, и не расте твърде бързо, вероятността чрез изследване на хормони да се открие сериозно заболяване, е минимална. Най-често повишен е единствено DHEA, главният циркулиращ в кръвта адренален андроген. Много лекари изследват само децата, които освен пубиното окосмяване имат силно укорен растеж и/или уголемяване на гениталиите и/или  развитие на гръдни жлези.

 

Лечение

Няма лечение, което да намали окосмяването. Лекарствата, които забавят развитието на истинския ранен пубертет, не въздействат върху адреналните хормони, произвеждани при децата с ПА. Дезодорантите са ефективни и безопасни за контрол на миризмата на отделената пот.

 

            Необходимо е всеки случай на поява на описаните по-горе признаци да се консултира с с детски ендокринолог и да се прецени индивидуално необходимостта от изследвания, за да не се пропуснат случаи на заболявани, различни от преждевременно адренархе..

Коментари