Публикация

От печата: Евроболници ни режат, защото здравната каса не плаща

От печата: Евроболници ни режат, защото здравната каса не плаща

НЗОК дължи над 200 милиона лева на чужди фондове и лечебници, като дълговете продължават да се трупат


Болници и клиники в Европа вече отказват оферти за лечение на наши пациенти по договорка с Националната здравноосигурителна каса. Причината за този проблем е, че НЗОК дължи над 200 млн. лв. на чужди фондове и лечебници, като дълговете продължават да се увеличават. Част от борчовете са още от 2014 г., а има и по-стари, пише в. "Труд".

Дела срещу касата не са заведени, но върху задълженията й зад граница текат лихви, обяснява пред изданието Пламен Таушанов, член на надзорния съвет на НЗОК и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.
Най-много българи се лекуват в Германия, Франция и Италия.

В началото на следващата година ще се направи опит от българска страна за преговори с германските фондове. На срещата ще присъстват представителят на синдикатите в надзорния съвет на НЗОК Тома Томов, както и този на пациентите – Пламен Таушанов.

Касата няма да се разплати и с лечебници у нас за извършената и отчетена от тях надлимитна дейност. За 2016 г. общо към болници, зъболекари и аптеки задълженията й са в размер на 52 млн. лв. НЗОК дължи на здравните заведения пари и за 2015 г., които са 55 млн. Въпреки че одит за октомври и ноември показа, че 80% от разходите при надлимитната дейност са от спешни случаи, средствата няма да се изплатят.

“Негативният ефект от това ще засегне пациентите, за съжаление”, коментира пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници. Причината е, че колкото по-малко се финансира здравеопазването от страна на касата, толкова по-голямо е доплащането от болните. Д-р Болтаджиев припомни, че десетки частни и общински лечебници са завели дело срещу касата за дължимите за 2015 г. пари. 

Българският лекарският съюз също ще заведе дело за надлимитната дейност. От съсловната организация имат и готовност за протестни действия, пише в. "Труд".

Коментари