Публикация

СЗО: Ваксина срещу ебола е 100-процента ефективна

СЗО: Ваксина срещу ебола е 100-процента ефективна

Клиничните тестове са проведени в Гвинея


Световната здравна организация съобщи, че е завършило изпитанието на експериментална ваксина срещу вируса ебола със 100 процента ефективност. 

Ваксината е била тествана в един от най-силно засегнатите от болестта региони - Гвинея, се твърди в официално съобщение, публикувано на сайта на СЗО.

Нито един случай на зараза с ебола не е регистриран 10 дни, след като повече от 5 хиляди души в Гвинея са приели ваксината, известна като rVSV-ZEBOV. Тя е била предложена на хора, които са в близък контакт с диагностицирани със заболяването. За сравнение, 23 случай на заразяване се наблюдават при хора, които не участват в теста.

Клиничният тест е проведен в Гвинея през 2015 г., като в него са участвали 11 841 души. Резултатите от тестването на ваксината бяха публикувани в сп. The Lancet нь 23.12.2016 г.  

"Наистина смятам, че вече имаме средство за контрол на щама Заир и вече сме в позиция да се намесим, ако има повторно избухване. За другия щам - Судан, ще трябва да се направи същото", коментира др. Мари-Пол Кийни, помощник-директор в отдела "Здравни системи и иновация" в СЗО.

Епидемия от ебола избухна в Гвинея през 2013 г. и продължи да се разпространява в други страни от Западна Африка, където починаха 11 хиляди души.

 

Коментари