Публикация

Учените: и мъжете, и жените ще се чувстват по-добре, ако съпругите поемат по-голяма отговорност за финансите на семейството

Традиционното разбиране, че мъжът е длъжен да изхранва семейството си без никаква или с малка помощ от съпругата, има негативни последствия за силния пол.


Американски учени от университета в Кънектикът в продължение на 15 години провеждали серия от анкети сред 9000 семейни мъже и жени. Основните въпроси касаели  техния доход, здравословно и психическо състояние. Учените установили, че колкото по-голяма е отговорността на мъжа за финансовото състояние на семейството, толкова повече се влошава здравословното му състояние.Т.е. - мъжете, които печелят повече пари от съпругите си, имат повече проблеми със здравето си и изпитват по-голяма тревожност. Според изследването здравето на мъжа и неговото психологично състояние страдат най-много, когато той е единственият, който печели в семейството – когато съпругата не работи.Приетото като традиционно разбиране, че мъжът е длъжен да изхранва семейството си без никаква или с малка помощ от съпругата, има негативни последствия за силния пол.

За разлика от мъжете, на жените

осигуряването на финансовия комфорт на семейството обаче се отразява положително. Дамите, които печелят повече пари от съпрузите си, са в по-добро психическо състояние, а физическото им здраве не се влияе от доходите им.

Учените посочват, че физическото и психическото здраве на мъжете би било по-добро, ако те не са подвластни на парадигмата за мачото, който е длъжен да изкарва хляба.

Изводът от проучването е, че и мъжете, и жените ще се чувстват по-добре, ако съпругите поемат по-голяма отговорност за финансите на семейството.

Източник: jivotatdnes.bg

 

Коментари

ха ха