Публикация

Д-р Михаил Марзянов: Инфарктът може да се прояви с нетипична болка

Много хора погрешно смятат, че болката при инфаркт е толкова нетърпима, че не може да се сбърка с друга. Това всъщност не е така, казва инвазивният кардиолог от Сити Клиник, д-р Михаил Марзянов.


Колегите ми понякога се сблъскват със случаи на хора, прекарали инфаркт, които търсят помощ седмица, дори месец след пристъпа – дотогава болката е била търпима или е преминавала след приемането на медикамент. 
„Бъдете внимателни към себе си и не се отнасяйте лекомислено към появата на болка в гърдите“- предупреждава специалистът. Незабавно потърсете лекарска помощ -по-добре фалшива тревога, отколкото необратими за здравето и живота ви последствия. 
Болката в сърдечната област може да бъде маскирана и да се прояви с нетипични симптоми. В този случай хората подозират различни органи, но не и сърцето. Такъв е случаят с хора, страдащи от заболявания на гръбначния стълб, които не могат да направят разлика между болката, предизвикана от остеохондроза, например, с тази, при инфаркт. 
Инфарктът на миокарда може да протича нетипично и затова пациентите от рисковата група с повишено артериално налягане, пушачите, употребяващите хормонални контрацептиви и хората с наднормено тегло  се нуждаят от допълнителни изследвания. 
Едно от нетипичните проявления на инфаркта е силната болка в зъбите, така че ако стоматологът изключи такъв проблем, е редно и задължително да направите консултация с кардиолог. 
Ако работите в затворено помещение, обърнете внимание на въздушните потоци в него – отворените прозорци, евентуалното наличие на климатик. Честото седене на течение понякога предизвикват не само хрема, но и болки в областта на гърдите. 
„Опитайте се  да не изпадате в паника при появата на болка в гърдите. Спомнете си дали някои симптоми не са били налице и през предишните дни. Ако човек с подобни оплаквания се придвижи максимално бързо сам или с помощта на близки и роднини до най-близката инвазивна кардиология, каквато е Сити Клиник Бургас, без да чака Бърза помощ или преглед при личен лекар, пораженията при инфаркт върху мускула на сърцето ще са минимални и след няколко дни той ще може да се върне към обичайния си начин на живот“- подчертава д-р Марзянов.

С всяка изминала минута от възникването му инфарктът, ако не е овладян навреме, предизвиква тежки увреждания на сърцето и инвалидизира болния. В такива случаи, ако пациентът оживее, се налага тежка кардиохрургична операция и продължително възстановяване, както и живот със стриктен режим и пазене. 
Запомнете, че най-важното в случай на инфаркт е да се потърси незабавно помощ от специалисти в болница, в която има инвазивна кардиология.Тяхната бърза намеса може да е съдбовна за вас. 

Коментари