Публикация

КЗП проверява интернет търговец за нарушаване на закона


Проверява се предлагане на медикамент за лечение на свински грип Swine Flu Stop чрез сайта www.swineflustop.us.

Повод за инспекцията е сигнал от Федералната комисия по търговия на САЩ, подаден в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
В него се посочва, че сайтът вероятно предоставя информация от територията на България и е възможно да има нарушение на потребителски права.

Това съобщи Комисията за защита на потребителите.

Предлагането и продажбата на продукти, представяни с лечебно въздействие, са забранени от Закона за защита на потребителите. За това нарушение търговецът ще бъде санкциониран с до 15 000 лв.

Експерти от дирекция „Информационна сигурност и защита на потребителите в Интернет” на КЗП, съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” в МВР са установили, че за регистратор, административен и финансов контакт е посочен Цветан Вецков с адресна регистрация в София и телефон с български номер.

Констатирано е, че чрез интернет страницата потребителите, включително и от България, могат да поръчат и закупят продукта Swine Flu Stop чрез договор от разстояние. Заплащането става с поръчката чрез кредитна карта.

Една опаковка от медикамента се предлага на цена 39,95 долара.

ГДБОП е установила, че сайтът работи от шест месеца и се хоства на сървъри в САЩ.

Медикаментът се рекламира като „първото 100-процентово природно средство за лечение на свински и птичи грип, което атакува вируса и укрепва имунната система, като няма регистрирани странични ефекти.”

Твърди се, че съставките на екстракта действат като мощен имуностимулатор, който има силно антивирусно действие спрямо грип тип „А” и „Б”, свински и птичи грип, херпес и дори СПИН.

 

Коментари