Публикация

Реакция към звука издава сътресение на мозъка

Реакция към звука издава сътресение на мозъка

При комоцио способността ни да анализираме звука намалява с 35%


Измерването на способността на човек да възприема звукове след травма на главата може да разкрие дали той има сътресение на мозъка, показва ново проучване. 

Комоциото е една от най-разпространените леки травми на мозъка. Получава се при травма на черепа при удар с твърд тъп предмет или при падане и удряне на главата в терен. Възможно е комоцио да се получи и при практикуване на спорт.

За момента няма нито един тест, който да може достоверно и обективно да диагностицира сътресение, твърдят изследователите от Северозападния универсиет в щата Илиноис, САЩ, които проведоха изследването. 

„Този биомаркер може да елиминира предположенията при диагностицирането и лечението на сътресение на мозъка. Надяваме се това откритие да даде възможност на лекари, родители и треньори да се грижат по-добре за здравето на атлетите, защото да спортуваш е едно от най-добрите неща, които можеш да правиш“, коментира ръководителката на екипа Нина Краус.

В изследването били включени 40 деца, които били лекувани от сътресения на мозъка. В контролна група със същия брой били включени деца, които нямали травма на главата.
Екипът установил, че при децата със сътресение реакцията на мозъка по отношение на височината на звука била намалена със средно 35%. След възстановяването им от сътресението обаче тяхната способност да анализират височината на звука се нормализирала. 

Учените поставили сензори по главите на децата, които да отчитат автоматичните електрически реакции на мозъка по отношение на звука. С помощта на този подход изследователите успешно идентифицирали 90 процента от децата със сътресения на мозъка и 95% от тези, които нямали сътресения. 

Изводите от изследването са публикувани на 22 декември в сп. Scientific Reports.
С новия биомаркер учените вече могат да измерят нормалното състояние на мозъка за обработване на звукови сигнали и как тази способност се променя в резултат от травма на главата.Това е нещо, за което пациентите не могат да дадат погрешна информация на лекарите, човек не може да имитира подобна способност или да накара мозъка си да се представи по-добре или по-зле, обяснява екипът в официално прессъобщение за изследването. 

„Анализирането на звука е комплексна мозъчна функция. Затова не е учудващо, че удар в главата ще разстрои този деликатен инструмент“, обяснява Нина Краус. 

Според учените това, което се получава, не е тотално разстройване на способността за обработка на звуковете. То е по-скоро махане на една от съставките, когато правим сладкиш, например. 

Нина Краус се надява, че това изследване, което е сравнително малко по мащаб, ще допринесе за създаването на надеждна, подвижна и финансово ненатоварваща платформа за диагностицирането на сътресенията.

Източник: WebMD 

Коментари