Публикация

Асоциацията на частните лечебни заведения подкрепя реформата и иска да участва в нея


Частните лечебни заведения трябва да се поставят в равнопоставени условия за развитие с общинските и държавните. За това настояха по време на среща в Пловдив от
Асоциацията на частните лечебни заведения в България.

Напрежението в здравната система се създава изкуствено от противниците на реформата, а зад тях застават БСП и ДПС, заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов. Според него заканите за протести и създаването на паника в системата нямат основание.

По малко от 30 процента са към момента неразплатените средства за частните болници, каза председателят на асоциацията д-р Пенко Пенков и призова за ясни критерии, по които ще се извършват проверките в лечебните заведения и които целят да уточнят кои дейности да се финансират.

Заместник-министърът на здравеопазването доц. Тодорка Костадинова увери, че ведомството и НЗОК ще осигурят ресурс и ясни правила за извършване на одитите. Тя уточни, че при проверките ще се следи дали сключените договори съответстват на истинските заявки, дали пациентите са на леглата си, дали отчетените дейности наистина са извършени.

Доц. Костадинова каза още, че се предвижда да има актуализиране на бюджетите на лечебните заведения всеки месец, така че ако при проверките всичко е било коректно, парите ще се изплащат без проблем.

След края на срещата Асоциацията на частните лечебни заведения в България прие декларация, в която настоява нейни представители да участват при формиране на проектозаконите и в частност при определяне на регионалните здравни карти, както и да се включат в изработването на методологията за остойностяване на медицинските дейности.

Коментари