Публикация

Д-р Йосиф Петков получи приза „Зъболекар на годината”


За 11-и пореден път Сдружението на българските зъболекари отбеляза празника „Света Аполония”, в рамките на който членовете му избраха носител на наградата „Зъболекар на годината”.

Това е д-р Йосиф Петков от Козлодуй, отличен за своя професионализъм, за усъвършенстване и принос към дейността на сдружението.

"Професията изисква упорит труд и непрекъснато развитие. Наградата е задължение към бъдещето", отбеляза д-р Петков.

Той получи стъклена статуетка от миналогодишния носител на наградата д-р Мария Джорова, председател на сдружението.

По данни от 2009 г. България е на едно от първите места в Европа по брой на зъболекари на глава от населението и спори за лидерската позиция само с Исландия. 8 хил. стоматолози обслужват българските граждани. В Румъния работят същият брой специалисти, но населението в северната ни съседка е доста по-многобройно.

"Този брой специалисти обаче е твърде неравномерно разпределен в страната и е концентриран в по-голямата си част в столицата и големите градове", обяви д-р Мария Джорова.

В София работят около половината от всички зъболекари в страната. Това лишава голяма част от пациентите от достъп до качествено зъболечение. В малките населени места един зъболекар обслужва по няколко хиляди души, което прави невъзможно качественото им лечение.

"В старите членки на Европейския съюз има ясна регулация за разкриване на практики", обясни д-р Георги Коновски, член на Управителния съвет на сдружението.

Там броят на зъболекарските кабинети е точно регламентиран и нов зъболекар може да започне да практикува само ако купи бизнеса на свой колега или наследи практиката.

"У нас е достатъчно да платиш членския си внос в зъболекарския съюз, за да започнеш работа", обясни д-р Светлана Спасова, член на УС на сдружението. В големите градове идват хора от цялата страна, наемат апартаменти, работят, не декларират доходи. Губи държавата, а пациентите не получават качествена услуга, обясниха от сдружението.

Всичко това води до сериозно влошаване на денталното здраве на българите. Според изследване през 2005 г. децата до 12-годишна възраст са имали средно по 2,5 развалени зъба, а през 2008 г. те вече имат по 3 болни зъба. Ако през 2005 г. 25 на сто от децата до 12 години са били със здрави зъби, то три години по-късно напълно здрави са 19%.

Една от причините за това според Сдружението на българските зъболекари е, че държавата игнорира денталното здраве - липсват здравна карта, национални програми за профилактика, стимули за професионалистите.

В Германия зъболекарите получават данъчни облекчения, ако на всеки 5 години обновяват апаратурата си.

„В България, напротив, за да сложиш ренгтен в кабинета си, трябва да извървиш път, все едно откриваш ядрена централа, тъй като наредбите не са променяни в близките 50 години”,  коментира д-р Коновски. 

Д-р Йосиф Петков обясни, че за да бъде узаконен малък рентген в кабинет, са необходими 6-7 месеца, не по-малко от 4000 лв., съгласието на всички живущи в сградата, където е кабинетът.

Резултатът - у нас само в 1% от кабинетите имат рентгенови апарати, които са жизнено важни за провеждането на лечението, а в старите страни-членки на ЕС, процентът е 95.

„Трябва да е ясно едно: без диагностика, няма качествено лечение”, подчерта д-р Петков.

Коментари