Публикация

От печата: През 2017 г. в здравния сектор не се очакват промени

От печата: През 2017 г. в здравния сектор не се очакват промени

Редовно правителство ще има най-рано в началото на лятото, което значи, че дори то да има планове за реформи, те ще влязат в сила не преди 2018 г.


През 2017 г. най-вероятно няма да има промени в правилата, по които функционира здравната система.

Това прогнозира в днешния си брой в. „Сега“.

Изданието отбелязва, че ново редовно правителство ще има най-рано в началото на лятото, което означава, че дори то да има планове за реформи, те ще влязат в сила не преди 2018 г.

Рамковият договор или заместващото го постановление на Министерския съвет действат ежегодно от 1 април, затова и промени в начина, по който НЗОК плаща за лечение, едва ли ще има. Ако новите управляващи решат да правят законодателни промени, те няма как да се напишат и одобрят от парламента преди края на годината, става ясно от публикацията.

„Едно от малкото неща, които могат да се променят, е задължителното чекиране с пръстов отпечатък в болниците, което Върховният административен съд отмени на първа инстанция. Министерството на здравеопазването и здравната каса обжалват и би трябвало в следващите месеци да има окончателно решение, т.е. новата система може и да отпадне. 

Идеята е отпечатъкът да е задължителен от тази година и за личните лекари и аптеките. От касата вече се споразумяха с общопрактикуващите лекари за дълъг тестов период, което значи, че идентификацията вероятно няма да е задължителна при джипитата т.г. Решение за разсрочване или задължително въвеждане при аптеките няма и явно то ще зависи от това какво ще постанови съдът“, отбелязва всекидневникът. 

И още: „ Една от основните промени, предложени от здравния министър Петър Москов - разделянето на пакета на касата на основен и допълнителен, няма да се състои. То беше прието от парламента, но отменено от Конституционния съд. МЗ отново написа и внесе идентична поправка, но гледането на промените съвпадна с оставката на правителството и от ГЕРБ решиха, че този парламент изобщо няма да гледа текстовете“.

Коментари