Публикация

До края на януари грипът ще обхване почти цялата страна

До края на януари грипът ще обхване почти цялата страна


Грипът ще обхване почти цяла България, като се очаква до края на месеца да е преминал пикът на заболяването.

Това прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на БНТ. 

Вероятно през тази седмица заради повишена заболеваемост епидемия ще бъде обявена в Стара Загора, Благоевград, Монтана, Пазарджик и в други области на страната. 

Заради агресивността на вируса д-р Кунчев препоръча ваканцията на учениците да се удължи с превантивна цел.

„Съвсем ясно е на всички, че при тези ниски температури, ако можем да избегнем събирането на децата в тези два дни, ще има превантивен ефект неминуемо“, подчерта той.

По думите му сега в болниците се приемат не малък брой пациенти с усложнения като пневмонии, бронхити, при малките деца най-често се срещат отити.

Над 90% от всички случаи на заболявания в момента са от грип, а как ще го изкарате - много зависи от имунитета. Една не малка част от хората ще го изкарат на крак за 2-3 дни и то без да спират да ходят на работа“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Той поясни, че щамът на грипа е такъв, че вниманието трябва да бъде насочено преди всичко към най-възрастните хора. „Данните от Европа показват, че най-тежка е ситуацията при хората над 65-70 години“, посочи д-р Кунчев. 

При грип човек не бива да се самолекува, преценката на лекаря е ключова.

„Възрастните имат много съпътстващи заболявания и трябва внимателно да се прецени лечението им, а опитът да се експериментира с разни прахчета, просто ще усложни нещата“, предупреди д-р Кунчев.

Какви са признаците на грипа и кога да се търси помощ – чуйте целия разговор с д-р Кунчев.

Коментари