Публикация

Болки и лошо храносмилане може да има до 2 г. след операция за намаляване на теглото

Болки и лошо храносмилане може да има до 2 г. след операция за намаляване на теглото

Хирурзите съветват да се спазва стриктно хранителния режим след бариатрична процедура


Операциите за намаляване на теглото наистина помагат на хора със затлъстяване, но често подобни процедури може да предизвикат дългосрочни гастропроблеми при пациентите, установи ново изследване на холандски учени.

Хора, които се подлагат на най-разпространения  лапароскопски Roux-en-Y стомашен байпас, често страдат от стомашночревни проблеми и непоносимост към храни до 2 години след операцията, установил екипът.

Процедурата включва поставяне на скоба на стомаха,

която образува торбичка в него и намалява обема му,

съответно количеството на храната, която той може да поеме. След това се пренасочват част от тънките черва към тази торбичка, така че консумираната храна заобикаля по-голямата част от стомаха и се намалява приемът на калории.  

Гастропроблемите не се явяват само при този вид хирургическа процедура за намаляване на теглото, обяснява авторът на изследването д-р Томас Бьорлаг, изследовател в медицинския център „Слотерваарт“  в Амстердам, Холандия.  

„Смятам, че подобни стомашночревни оплаквания ще се явяват и при другите бариатрични процедури (за намаляване на теглото)“.

Така например, поставянето на коригиращ се силиконов бандаж в горната част на стомаха, както и по-новите видове процедури за намаляване на теглото, почти сигурно предизвикват дългосрочни стомашночревни проблеми, отбелязва специалистът.

Предишни изследвания вече показаха, че пациентите имат стомашни оплаквания след Roux-en-Y  стомашен байпас. Повечето от тези проучвания обаче се концентрират само върху последствията през първата година след операцията. При повечето операции е обяснимо да има оплаквания в началния период, обяснява д-р Бьорлаг.

За да анализира какви са дългосрочните последици, екипът на холандския специалист се фокусирал върху  оплакванията на хора, които се били подложили на бариатрични процедури през 2012 г. На всички били направени изследвания за стомашночревна и хранителна поносимост 2 години след операцията. Отговорите на пациентите били сравнени с тези на 295 пациенти с подобни проблеми с наднорменото тегло, които не се били подложили на операция.   

Според повечето критерии било установено, че пациентите с операции за намаляване на теглото  се борят със значително повече стомашночревни проблеми през първите две години в сравнение с тези, които не са оперирани. Така например екипът открил, че пациентите с операция

страдат много по-често от стомашни болки, диария,

лошо храносмилане и запек

Същите тези хора обаче се оплакват по-малко от болка при глад и киселини в стомаха в сравнение с хората, които не са оперирани.

По отношение на хранителната непоносимост 70 процента от хората с операция – 176 души, обясняват, че имат някаква форма на непоносимост средно към 4 различни храни. Над 90 процента от пациентите твърдят, че са получили тези проблеми едва след операцията. Сред проблемните храни най-често са червено месо и такива с високо съдържание на мазнини или захари като сода, торти, пайове, сладкиши и пържени храни, установили учените. Едва 14 процента от анкетираните оперирани обаче заявяват, че тези продължаващи проблеми с храните ги притесняват „прекалено много“.

За сравнение, по-малко от 17 процента от хората с наднормено тегло, които не се били подложили на операция, обявили, че имат някаква непоносимост към храна.

„Като цяло, препоръчва се пациентите да се придържат стриктно към насоките за диетичен режим, който им е даден след операцията. Това със сигурност ще облекчи симптомите, макар че не всички симптоми могат да бъдат избегнати“, обяснява д-р Бьорлаг.

Екипът му съветва пациентите да избягват определени храни с високо съдържание на захари или мазнини. „Тези храни на първо място са проблемни за всички хора с наднормено тегло, така че е полезно да се напомни на пациентите какво не е добре да се яде.“

Д-р Джон Мортън, шеф на отделението за бариатрична и миниинвазивна хирургия към Училището по медицина в Университета „Станфорд“, е съгласен с изводите от холандското изследване. Според него проблемите след операцията лесно могат да бъдат преодоляни, ако се следват стандартните съвети за хранителен режим.

„Тези проблеми се дължат само на това, че пациентите не подбират храната си. Ако спазвате съветите за определен хранителен режим, ще избегнете тези проблеми“.

Нещо повече, д-р Мортън подчертава, че за много от пациентите операцията за намаляване на теглото е била животоспасяваща и ползите от нея са многократно по-големи от някои хранителни неудобства след това.

Източник: WebMD

Коментари